Har du lyst?

SAMTYKKELOV: Hans Oddvar Stuenes i Røros Amnesty etterlyser en samtykkelov i dette leserinnlegget.
Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Vi trenger en reell samtykkelov nå! I mer enn ti år har Amnesty jobbet for en samtykkebasert voldtektslovgivning i Norge. Vi har ventet lenge nok nå!

En av fem kvinner, en av tre transpersoner, tre prosent av menn har vært utsatt for seksuelle overgrep og mørketallene er nok store. Tallene er skremmende og må bli tatt på alvor.

En samtykkelov vil bidra til at flere voldtektsanmeldelser vil kunne etterforskes og straffes. To av tre anmeldelser blir i dag henlagt. Det vil også fungere forebyggende og holdningsskapende mot voldtekt og seksuelle overgrep.

Forslaget som nå ligger på bordet er ikke bra nok. Fordi det forutsetter at at den som blir utsatt for overgrep må utrykke sin motvilje i ord eller handling før det kan defineres som voldtekt. Men det er IKKE alltid slik at den som “Tier samtykker”. Flere menneskerettighetskonvensjoner definerer sex uten gjensidig samtykke som voldtekt. All sex skal være frivillig. 16 land i Europa, inkludert vår nordiske naboland har en straffelov som stadfester at sex uten samtykke er voldtekt.

Du kan gå inn på samtykkelov.no og signere aksjonen der. Ved å signere denne aksjonen, stiller du deg bak kravet om at Norge må få en reell samtykkelov, en voldtekstbestemmelse i straffeloven som fastslår at all seksuell omgang uten samtykke er voldtekt. Du kan også signere Amnesty sin aksjon for å kreve reell samtykkelov nå.

Det er ikke sex før begge har lyst! Det er ikke vanskeligere enn å spørre -Har du lyst? Ja betyr ja!

Powered by Labrador CMS