Med Almebaronen på måneskinnstur

OPPLEVELSE: Jeg håper at flere får muligheten til å oppleve dette. Lykke til videre. Hilsen Johannes Joner.

Johannes Joner skriver om Rørosmartnan og om en kanefarttur med hesten Almebaronen.

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er februar. Det er Rørosmartnan. Det er igjen tid for å møte gode venner og oppleve den gamle Bergstaden på sitt mest levende.

Jeg har mange gode minner fra Røros, som da jeg som barn besøkte min fars kusine Ela Monsen og Henry Solli i Thomasgården. Fredag kveld satt vi der hvor Ela og Henry hadde soverom og hørte på en flott konsert med Kongelaget.

Jeg har filmet med Fjernsynsteatret inne i trykkeriet på Fjeld-Ljom, og spilt Lillegutt i NRKs julekalender Blåfjell og general De la Barre i Elden. Jeg har fått lov til å komme innunder huden på både historien, byen og menneskene.

Jeg elsker å vandre i rundt historiske omgivelser og kjenne på hvordan folk har levd i gamle dager. Og følelsen blir ikke mindre når jeg, sammen med min kone Lene Søder og våre venner Gerd Slaatsveen og Knut Nilsen Fosland, ser og ikke minst hører bjelleklangen fra sledene som komme nedover slagghaugan mot malmplassen. Vi skal på kanefart.

Jorunn Alme, som er medlem i Røros Kjørelag, eier Almebaronen og stod for kanefartturen med Johannes Joner. Røros Kjørelag administrerer all kanefart på Røros. Ifølge kjørelaget bruker de hesterasene fjordhest og dølahest, som begge er truede, norske hesteraser. Flere av hestene som brukes til kanefart på Røros brukes også under Eldens forestillinger.

ET MØTE: Her møter vi Jorunn Alme og hennes vakre fjording, Almebaronen.
Vi setter oss godt til rette under skinnfeller i sleden, og snart er vi på vei ut i eventyret. For sånn føles det denne nesten uvirkelige vakre vinterkvelden. Månen er full, stjernene funkler, snøen er kram og vi suser gjennom tid og sted med bjelleklang og fakler.
PAUSE: Vi tar en pause og får servert varm gløgg.
BLÅFJELL: Mens vi får servert gløgg dukker det opp to unge jenter som spiller kjenningsmelodien fra Blåfjell på fiolin under stjernehimmelen.
EVENTYRET: Etter hvert går turen tilbake, og vi våkner opp fra eventyret. Men opplevelsen vil sitte i oss lenge.
MALMPLASSEN: Her er følget på vei inn på Malmplassen.
OPPLEVELSE: Jeg håper at flere får muligheten til å oppleve dette. Lykke til videre. Hilsen Johannes Joner.
Powered by Labrador CMS