Skuddår – en liten forklaring hvorfor

Magnar Haugen skriver i dette leserbrevet om skuddåret.

Magnar Haugen skriver om skuddår i dette leserbrevet.

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksta står for skribentens regning. 

Ja, så ble det en skuddårsdag igjen da. Det er kanskje noen som lurer på hvorfor vi har denne dagen. I år blir det jo 366 dager. Her er en liten forklaring på hvorfor.

Det er hovedsakelig tre forskjellige årsaker til dette. Vi har alle en bursdag, og neste bursdag er om ett år. Snøåret, storflommen det året, det året krigen brøt ut, og så videre. Disse kaller vi år. Det er ikke helt korrekt. I astronomien har vi faktisk fire forskjellige år, alle med forskjellige lengder, forskjellige navn og forskjellige måle-måter.

Disse er: Dette er det anomalistiske året, det sideriskeåret, det tropiske året, samt året i år, skuddåret. Jeg tror at det er det tropiske året som er mest brukt, i hvert fall er det det året som er brukt i den lille hvite, boka «Almanakken». 

Så var det de tre årsakene:

  1. Jorda er litt «treg» av seg, på tross av at den går med en fart på rundt 107.000 kilometer per time.
  2. Precesjonen, som er en svingning av jordaksen, sammenlikn med en spissentull, som er i litt i ubalanse.
  3. Nutasjonen, som er en annen vridning av jordaksen.Ser vi på globusen ovenfra ser vi at spissen på jordaksen svinger i en sirkel på 360 grader, dette er precesjonen. Men denne er utrolig saktegående, en runde tar 25.800 år. 

Nutasjonen derimot, som ligger på selve precesjonen, og således følger denne på sin vandring, men Nutasjonen har en omdreiningstid på bare 18,6 år.

Precesjonen ble for øvrig oppdaget av en greker, Hipparchus. Nutasjonen ble oppdaget av en brite, James Bradley, i 1728.

Jeg har regnet litt på dette med rundetid av jordaksens topp, som forflytter seg omtrent 0,014 grader på ett år. Dette blir altså 1,4 grader på 100 år ! Tror neppe Hipparchu regnet ut dette, men kanskje andre, senere i «våre» dager?

Skuddår regnes som hvert år, delelig med fire, men med en klausul til. Hvert hundreår skal også være delelig med 400. År 1500 var altså delelig med fire, men ikke med 400 og dermed ikke et skuddår.

Powered by Labrador CMS