Statsministeren skal åpne Rørosmartnan:

– Vi byr på ekte bakgårdsstemning og buskspell

ÅPNER MARTNAN: Statsminister Jonas Gahr Støre skal åpne årets utgave av Rørosmartnan.

Statsminister Jonas Gahr Støre åpner Rørosmartnan 2024. – Han skal få oppleve ekte martnasstemning med lasskjørere, buskpell og mye mer, lover martnasgeneral Lillian Sandnes.

Publisert Sist oppdatert

I anledning at Rørosmartnan fyller 170 år, kommer statsminister Jonas Gahr Støre for å åpne arrangementet.

 – I forbindelse med jubileet har vi ønsket å få til økt oppmerksomhet rundt Rørosmartnan, og har i lengre tid jobbet med å få statsministeren til å åpne arrangementet, skriver Rørosmartnan i ei pressemelding torsdag.

SNUDD PÅ HODET: Røros sentrum blir snudd på hodet under Rørosmartnan. Her fra åpninga i 2019.

Den første Rørosmartnan ble avholdt i 1854, etter den kongelige resolusjonen av 1853.

– Stas!

BLIDSPENT: Lillian Sandnes gleder seg til å vise statsministeren hva Rørosmartnan betyr for lokalsamfunnet. – Nå som jeg vet at han kommer, har jeg enda flere sommerfugler i magen enn. jeg pleier før åpninga, sier hun. Arkivfoto: Trond Haugan

Martnasgeneral Lillian Sandnes sier det er ei skikkelig fjær i hatten til hele Rørossamfunnet, alle som er med og alle frivillige at statsministeren kommer på åpninga. 

– Vi har jobba med å få statsministeren til å komme hit siden i fjor sommer, i går fikk vi endelig bekreftet at det har lyktes. Det har ordfører Isak V. Busch mye av æren for. Han har vært avgjørende og brukt sin innflytelse og nettverk godt for å hjelpe oss med dette, sier en sprudlende martnasgeneral Lillian Sandnes til  Fjell-Ljom.


– Vi har hatt mange prominente gjester på martnan, men vi har aldri før hatt en statsminister her. Det er stas, for det sier litt om arrangementet vi har her på Røros at statministeren prioriterer det i et tettpakket program,  fortetter Sandnes, som synes det er fint at statsministeren kan komme hist og se hva vi driver med og hvordan vi har det her på fjellet.

Næringsliv og buskspell

Statsministerens program under Røros,martnan er ennå ikke fastlagt, men Sandnes sier at det nå jobbes for fullt med den delen. Det som imidlertid er sikkert er at Støre kommer på dagsbesøk.

– Det viktigste for oss er at han kommer hit og får se med egne øyne hva Rørosmartnan betyr for lokalsamfunnet.  Statsministeren får se at at her står hele rørossamfunnet sammen for å få til et så stort kulturarrangement i  en levende verdensarv. Vi vil vise fram mulighetene vi har for næring i sentrum og den verdiskaping Rørosmartnan betyr, sier Sandnes.

– Det blir vel tid til å vise fram litt ekte bakgårdsstemning og buskspell og?

– Ja, vi vil vise ham den delen av Røros som går 300 år tilbake i tid og det moderne Røros.  Støre får oppleve åpninga med lasskjørerne som kommer kjørende inn på Malmplassen, og sjølvsagt må vi by på litt av det som foregå i bakgårdene med buskspell og!

– Statsministerbesøket blir en real boost for det videre arbeidet med å utvikle Rørosmartnan, avslutter martnasgeneral Sandnes. 

Rørosmartnan åpner tirsdag 20. februar 2024. 

Powered by Labrador CMS