Se hele pressekonferansen i opptak:

Fratok Ap ordførerkjedet i 2011 – nå gir Sp det tilbake

Bare en times tid etter at valgresultatet forelå mandag, gikk Senterpartiets Jan Håvard Refsethås bort til Arbeiderpartiets valgvake og inviterte dem til en samtale. Tirsdag klokka 14 presenterte de to partiene et valgteknisk samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Samarbeidsavtalen innebærer at Jan Arild Sivertsgård (Ap) blir Holtålens nye ordfører. Senterpartiets Liv Grete Heksem blir Holtålens nye varaordfører.

– Et naturlig valg

– Som dere skjønner, snakket vi sammen i går kveld. Vi var så heldige at vi ble tatt i møte av Senterpartiet. Den praten var vi veldig glade for at vi fikk ta, og som dere skjønner, førte den til noe mer. Så hadde vi et lite gruppemøte etterpå der vi diskuterte tilbudet som hadde kommet fra Senterpartiet, og har da bestemt oss for at det er dette vi skal gjøre de neste fire årene, sa påtroppende ordfører Jan Arild Sivertsgård på pressekonferansen.

– Det var et ganske naturlig valg, egentlig, konstaterte Liv Grete Heksem.

– Det som er viktig er å se på politikken – hvilke saker vi kan få til sammen. Da kan det være greit å velge noen som har mye av det samme. Dere har sikkert sett partiprogrammene til begge. De er ganske like. Det viktigste for oss er å få fram politikken, og da var det Arbeiderpartiet som var nærmest oss, fortsatte hun.

– Veien videre for oss nå er at vi skal sette oss ned og snakke sammen om hvordan vi skal meisle det ut videre, informerte Sivertsgård.

LEDERDUO: Jan Arild Sivertsgård (Ap) blir Holtålens nye ordfører. Liv Grete Heksem (Sp) blir Holtålens nye varaordfører. Dermed får Ap tilbake ordførerkjedet i Holtålen etter 12 år.

Spår krevende periode

Hvilken eventuell rent politisk samarbeidsavtale partiene blir enige om er altså foreløpig uavklart. Men både Sivertsgård og Heksem var tydelige på at det blir tøffe tak i årene som kommer.

– Jeg tror det blir ganske harde fire år. Vi har lovt mye, også fra inneværende periode. Det er ikke alt vi får til å etterkomme, men det er viktig at vi lytter til innbyggerne. De må få komme med sitt. Men det meste er allerede bestemt når vi får budsjettforslaget. Vi har liten handlefrihet, sa Heksem.

– Det kommer til å bli fire ganske krevende år for oss. Det er store tunge saker som venter, og vi er også i en økonomisk situasjon som gjør at vi må angripe det annerledes. Det er en styrke for samarbeidet at det er to erfarne partier som står sammen i den fireårsperioden vi nå skal inn i, supplerte Sivertsgård.

– Mye mer til felles med Ap

Dermed blir det partiet som gjorde slutt på over 104 år med Ap-styre i Ålen/Holtålen i 2011 – altså Senterpartiet – som nå også gir ordførerkjedet tilbake til Arbeiderpartiet 12 år senere.

– Ettersom dere havna på vippen mellom Arbeiderpartiet og Framtida, hvorfor tok dere selv initiativ til å fremforhandle en avtale med førstnevnte? Hvorfor ikke sitte stille i båten og vente på tilbud?

– Det handler enkelt og greit om politikken og sakene. Om den andre parten ikke er på samme bølgelengde som det vi vil jobbe mot, blir det umulig å inngå noe samarbeid. Vi opplever rett og slett at vi har mye mer til felles med Ap av politiske saker, forklarer påtroppende varaordfører Heksem.

Hun tror også at en hovedårsak til det svært dårlige valgresultatet for Senterpartiet i Holtålen har en sammenheng med det politiske samarbeidet de har vært en del av de siste fire årene.

– Når vi har gjort et så dårlig valg mens Framtida samtidig har gjort et kjempevalg, må vi se på hva som er årsaken til det. Vi har mistet mange stemmer med å ha et samarbeid med dem. Vil vi være med på det i fire år til, spør hun retorisk.

– Både spennende og skummelt

Påtroppende ordfører Jan Arild Sivertsgård blir Arbeiderpartiets første ordfører i Holtålen siden Ivar P. Volden ga fra seg klubba. Sistnevnte var ordfører i 20 år – fra 1991 til 2011.

– Det er både spennende og litt skummelt. Det kribler i magen, men vi skal nok stå han av, sier Sivertsgård til Fjell-Ljom.

Han har et tilsynelatende avslappet forhold til de kommende forhandlingsrundene med sin nye partner.

– Vi skal snakke sammen om veien videre, men vi er ganske enige i de store linjene. Mange av de store sakene ligger i begges partiprogrammer. Så vi har et godt fundament for sakene vi skal jobbe for framover, sier han.

Skuffet Megård

Et tredje parti som var til stede på pressekonferansen, men som ikke ser ut til å bli en del av det nye kommunestyret og dermed heller ikke er del av noen samarbeidsavtale, er jokeren fra 2019-valget: Pensjonistpartiet i Olav Halvor Megårds skikkelse.

– Jeg er selvsagt skuffa over ikke å få bli med, men det er litt verre å tenke på at dersom det jeg har hørt stemmer – at vi mangler bare fem stemmer på å ta det ene mandatet til Senterpartiet – er det litt surt. Personen Olav Halvor Megård lever godt med det, men politikeren skulle gjerne fortsatt.

For ordens skyld: Dersom Pensjonistpartiet skulle ende opp med å ta den siste plassen i kommunestyret på bekostning av Senterpartiet, vil ikke det rokke ved flertallet sistnevnte har sammen med Arbeiderpartiet. Megård er imidlertid tydelig på at det er et tap for Holtålen at Pensjonistpartiet havner utenfor det gode selskap.

BENKET: Olav Halvor Megård (PP) blir tilskuer til kommunestyret de neste fire årene. Han er imidlertid krystallklar på at lokallaget til Pensjonistpartiet skal fortsette sin virksomhet.

Advarer mot reversering

– Den perioden vi har bak oss er det i realiteten vi som har vært opposisjon. Det er betenkelig hvis det blir en slik harmoni at man ikke greier å få fram skillelinjene mellom partiene. Så er jeg spent på avtalen som etter hvert blir offentliggjort. Jeg håper det ikke blir noen reverseringspolitikk på ting som er gjort, sier han og fremhever spesielt én ting han mener sittende ordfører Arve Hitterdal (FH) har gjort godt.

– Når det gjelder organisasjonsutvikling og interne forhold i administrasjonen og styringssystemene, har han gjort en formidabel jobb. Jeg håper ingen begynner å tukle med det.

Powered by Labrador CMS