Leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund,Inge Even Danielsen. Arkivfoto: Geir Tønset
Leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund,Inge Even Danielsen. Arkivfoto: Geir Tønset

Demonstrasjon til ettertanke:

– Det har gitt en kraftig ripe i lakken for rettsstaten Norge

Inge Even Danielsen er leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund og har skrevet om Fosen-demonstrasjonen i denne kronikken.

Publisert Sist oppdatert

Det måtte ungdommelig besluttsomhet og mot til å få satt fokus på det pågående menneskerettsbruddet på Fosen og for å få Regjeringen til å beklage dette. Det som startet med 10-12 ungdommer fra NSR-Nuorat og Natur og ungdom i lobbyen på Olje- og energidepartementet endte opp med at flere tusen mennesker strømmet til Oslo for å vise sin støtte til aksjonistene, samtidig som hele Norge ble gjort kjent med hvordan Staten uten hensyn til samiske rettigheter og urfolksrett har presset fram vindkraft i områder hvor det eksisterer reindrift.

Det var uten tvil en sterk opplevelse å være til stede under demonstrasjonen i Oslo, sterkt fordi jeg ikke hadde trodd at jeg skulle oppleve en aksjon som så brutalt kastet oss tilbake til 1979 og hendelsene rundt utbyggingen av Alta/Kautokeinovassdraget. Det var også sterkt, fordi man tydelig fikk se og kjenne på den enorme kraften som ligger i samhold og solidaritet, hvor samer og ikke-samer, unge og eldre fra ulike samfunnslag og næringer stod skulder ved skulder under en felles fane om å stanse menneskerettsbruddet på Fosen.

Det hørtes og syntes, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Norge som liker å framstå som et foregangsland når det kommer til å sikre urfolks rettigheter og menneskerettigheter ble satt i en offentlig gapestokk som har gitt en kraftig ripe i lakken for rettsstaten Norge. Nå er det tid for reparasjon, ikke bare i forhold til samene på Fosen, men også i forhold til den tillitskrisen som har oppstått i kjølvannet av Fosen-saken.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud. Se alle abonnementer her.

Digital
1 måned

120,-

KJØP

Digital
3 måneder

450,-

KJØP

Komplett
1 år

1500,-

KJØP

Powered by Labrador CMS