Inviterer til gratis lavterskeltilbud for familier under martnan:

– Det blir en opplevelse for livet

DJUPSJØEN: Lørdag og søndag klargjorde og merket Ole Jørgen Kjellmark med god hjelp av ukrainerne Dmytro og Sergei en trasé fra Brekkveien og ut til punktet der dykket skal gjøres under Rørosmartnan. Traseen gjør det mulig å få transportert nødvendig utstyr ut for dykkerteamet, men den er også nødvendig for at alle som er interessert kan komme ut og se hva som foregår.

Torsdagen i martnan inviterer teamet som søker i Djupsjøen alle som har lyst til å komme og bli med på landets største UFO-søk noensinne, kalt «Operation Arctic Seal».

Publisert Sist oppdatert

– Vi har mye å gjøre, men vi prioriterer å invitere alle til et helt spesielt arrangement under Rørosmartnan. Det blir et gratis lavterskeltilbud for barnefamilier og alle som har lyst til å se med egne øyne hvordan landets mest storstilte UFO-søk noensinne foregår.

Det sier Rune Røstad, initiativtaker og primus motor for UFO-søket i Djupsjøen. Han er tydelig på hva som er årsaken til invitasjonen.

–­ Ord blir fattige når jeg skal beskrive Røros, det må være landets beste sted. Røros og befolkningen har vist en enorm samarbeidsvilje med den aller største gjestfrihet for at en slik komplisert operasjon skal være gjennomførbar! Nå er det vår tur å gi tilbake til bygda og lokalsamfunnet, derfor skaper vi et åpent arrangement ut av den operasjonen vi skal gjennomføre.

DJUPSJØEN: Skattekartet viser «Outpost 1» er ved Brekkveien, derfra er det to kilometer ut til «Outpost 2». Der sages det en åpning i isen så dykkerne kan gå ned på bunnen for å undersøke hva som ligger der. – Torsdag under martnan er alle hjertelig velkommen ut til foredrag med Norges eneste UFO-guide, varm drikke og bålpanne. Roar Nilsen hos Outdoor Motor Tynset sørger for transport med snøscootere og slede for de med nedsatt bevegelighet. Og vi har telt som ly for vinden. Nå gleder jeg meg til UFO-jakt og isbading, sier Rune Røstad.

En enestående ja-mentalitet

Rune Røstad sparer ikke på superlativene når han skal beskrive den velviljen han og teamet hans har møtt i Røros. I fjor tok han initiativ til å starte et søk i Djupsjøen for å finne ut hva det var Bernhard Sollie og gårdsdrengen å lande på sjøen i 1947. Med seg har han et filmteam som spiller inn en dokumentar om søket.

– Allerede under det første søket i juni i fjor merka vi at Røros er et helt unikt ja-sted. Folk visste ikke hva godt de skulle gjøre for å hjelpe oss. De bidro til at vi fikk gjort det vi skulle. 

Ettersom søketeamet fant det de selv kalte «et interessant funn» i Djupsjøen sist sommer, kom de tilbake med forsterkninger og mer avansert teknologisk utstyr. Det styrket tesen om at det ligger en gjenstand på bunnen av Djupsjøen.

– Nordic Subsea hentet inn dataene og analyserte dem. Dataene tegner bildet av en gjenstand som er om lag 14 meter lang og tre meter brei på bunnen. Nå starter «Operation Arctic Seal», den siste og avgjørende operasjonen der vi sender dykkere under isen for å få svar på hva det var som landet i Djupsjøen i 1947.

Kan være storpolitikk

– Mener dere det er restene etter en UFO som har landet på Djupsjøen?

– Vi har noen teorier om hva det kan være. Etter andre verdenskrig ble det observert mange såkalte spøkelsesraketter. Kanskje har vi med å gjøre noe som vil utfordre vår forståelse av verden og menneskeheten, men kanskje er det også et funn som kan få storpolitiske konsekvenser. Neste uke vet vi, da inviterer vi alle ti åpen dag eller «Forkurs UFO», sier Røstad. Torsdag i martnasuka, den 22. februar vil Røstad arrangere åpen dag på Djupsjøen, der er alle rørosinger og tilreisende martnasfolk velkommen

– Vi lager en camp for unger og voksne. Der vil landets eneste UFO-guide, Jan Moen fra Hessdalen, holde foredrag. Vi setter opp bålpanner, grill og byr på varm sjokolade. Det blir et minne for livet for alle som kommer – og for oss, sier Røstad.

PUNKTET: Ole Jørgen Kjellmark på det stedet der dykket skal foregå under martnan., dette stedet kalles både «UFO 1» og «Point of Interest» blant søketeamet.

Blir masteroppgave

Søket i Djupsjøen har ikke gått upåaktet hen, ifølge Rune Røstad. Til «Operation Arctic Seal» kommer flere utenlandske UFO-interesserte, og Chris Letho vil igjen være på plass og rapportere til UFO-interesserte over hele verden. Filmteamet fra Up North Film vil dokumentere det som skjer for en framtidig tv-serie. 

Også en gruppe studenter fra Høgskolen Innlandet har fått med seg begivenhetene. De studerer tv- og filmproduksjon og da de hørte om dykket som skal gjøres under martnan, var de ikke sene om å beste seg.

– Filmstudentene hadde en masteroppgave de jobbet med, da de hørte om søket vårt her på Røros, kastet de om på alle planer. De tok kontakt meg oss og kommer nå opp for å lage en masteroppgave om UFO-søket i Djupsjøen, sier Røstad.

GPS PÅ ISEN: For å finne rett punkt på Djupsjøen er stedet der dykket skal foregå merket med «UFO 1». Det er på dette stedet søketeamet fant noe de mener er interessant i oktober i fjor.

Lokale helter

Også når det gjelder martnasarrangementet på Djupsjøen har gode lokale krefter og helter stilt opp langt over forventet ifølge, Røstad.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, egentlig. Ole Jørgen Kjellmark har sjekka isen og preppet den for oss, Lars Wik har vært enestående gjestfri og hjulpet oss med det vi trenger i bygda, og grunneierne Ane Bakken, og Magnus Bakken og Ivar Aasen har vært rause. Jan Arvid Aamo i Røros kommunen har vært ytterst velvillig til å behandle og godkjenne nødvendige søknader. De lokale bedriftene UTE Depot og Rørosmeieriet bidrar begge til å holde gjestene våre og oss varme. Det er ikke ofte jeg sier dette, men jeg er helt overveldet.

– Og så må vi ikke glemme verdens hyggeligste flyplassjef, Gudbrand Rognes. Han har fått med seg staben og stiller med BV (beltevogn, red.anm.) og to mann mandag morgen for å frakte folk og utstyr ut. Hvis alt klaffer, vil de også være der med tilgjengelig BV på torsdag, sier Røstad.

Ole Jørgen Kjellmark startet arbeidet med å preparere en vei fram til søkestedet kalt «Outpost 2» allerede lørdag 10. februar. Dagen etter var han på plass for å merke veien ut med stikker. Røstad vil ha campen «Outpost 1» ved bredden av Djupsjøen, inntil Brekkveien.

– Nå gleder vi oss stort til å takke rørosingene for den enorme samarbeidsviljen, til UFO-jakt og isbading under Rørosmartnan, avslutter Rune Røstad.

KLART FOR DYKK: Det går nesten mot kveld søndag før arbeidet med merkinga av traseen fra Brekkveien og ut til punktet avsluttes.
Powered by Labrador CMS