Når sosialisten bøyer seg for kapitalistene

KRITISERER ELGAAEN: Jan Erik Øvergård er misfornøyd med varaordfører Christian Elgaaen sin stemmegiving under generalforsamlinga til Ren Røros.

Jan Erik Øvergård mener varaordfører Christian Elgaaen «tar beslutninger ut av eget hode» når han møter som kommunens representant på generalforsamlinga i Ren Røros.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Generalforsamlingen i Ren Røros AS ble på flere vis en selsom forestilling.

Den viktigste saken for oss som bor i kommunen og er både aksjonærer og kunder av E-verket, er håndteringen av konsesjonskrafta.

Selskapet, med nytilsatt administrerende direktør og styreleder i spissen, tviholder på rettighetene med henvisning til aksjeloven. Poenget her er at andre lover og regler gjelder før man kan begynne å vifte med aksjeloven.

Definisjon av konsesjonskraft slik NVE beskriver det på sine nettsider:

«Eiere av vannkraftverk plikter å levere en andel av kraften som produseres til kommunene som er berørt av kraftutbyggingen. Denne konsesjonskraften skal leveres til en pris som loven foreskriver.» (Prisen i 2023 er i underkant av 12 øre per kilowattime.)

Konsesjonskrafta som Ren Røros disponerer eies altså av Røros kommune. Punktum, slutt. Så henvises til en avtale fra 1976 da kommunen inngikk en avtale om at Røros E-verk skulle disponere denne krafta. Avtalen ble inngått på premisser som endringer i lover og regler gjør at Ren Røros ikke lenger kan innfri vilkårene i avtalen. Egentlig burde konsesjonskrafta gått tilbake til kommunen for lenge siden. Å henvise til aksjeloven blir meningsløst.

På generalforsamlingen sitter kommunen representert ved sosialist og varaordfører Christian Elgaaen. Han representerer to tredeler av aksjene i selskapet og kan således beslutte alle voteringer suverent. Man skulle kanskje tro at en sosialist var interessert i å få satt i gang en prosess der konsesjonskrafta tas tilbake til kommunen og kommer fellesskapet til gode. Her kunne det vært sagt mye om hva Ren Røros har drevet med de siste årene, men det skal få ligge.

På spørsmål til Elgaaen om hans standpunkt er forankret demokratisk i kommunen, kommer det besynderlige svaret at dette ikke er tilfelle. Hans stemmegivning, i en sak som handler om flerfoldige millioner i kommunale inntekter, er en beslutning han tar der og da. Ut av sitt eget hode.

Og det er med en viss forundring man da opplever å se at sosialisten Elgaaen bøyer seg for kapitalistargumentasjonen fra ledelsen i selskapet Ren Røros.

Powered by Labrador CMS