Fjell-Ljom mener:

Blir ikke makta brukt, så blir den misbrukt

MAKTBRUK ELLER MAKTMISBRUK?: Ukens leder peker på mangelfull planlegging i Røros kommune.
MAKTBRUK ELLER MAKTMISBRUK?: Ukens leder peker på mangelfull planlegging i Røros kommune.

– Makta er der. Blir den ikke brukt, så blir den misbrukt. Heter et sitat av den norske lyrikeren Per Roald.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke behandlet formannskapet på Røros budsjettet for 2024. Som vi har skrevet tidligere er det dyster lesning med et merforbruk på over 30 millioner kroner. Det er grovt regnet rundt 5000 kroner per hode for innbyggerne i Røros kommune. Et regnskapstriks berger bunnlinja. Det er snart ikke mulig å kutte mer i tjenestetilbudet før det blir direkte uforsvarlig.

Det pekes på ytre faktorer som dyrtid, inflasjon og mangel på arbeidskraft som kostnadsdrivere. Faktorer som ikke går på dårlig økonomistyring.

Samtidig er det svært lett å finne eksempler på dårlig planlegging, og mangel på visjoner som koster innbyggerne både penger, frustrasjoner og tid, mens man kjører rundt på Røros.

Rundt Gjøsvika ble det ikke planlagt god infrastruktur under utbyggingen av boligfeltet, noe som vises med trafikkutfordringene der i dag. Det samme har skjedd med utbyggingene sør for Hagaen. Der er det ikke gjort noe med de trafikale problemene som har eksistert snart i en mannsalder i Dalsveien, hvor innbyggerne fortviler.

Alle disse er perfekte eksempler på mangelfull planlegging, som vil koste innbyggerne på Røros dyrt når kommunen blir nødt til å gjøre noe med det. 

– Makta er der. Blir den ikke brukt, så blir den misbrukt. Heter et sitat av den norske lyrikeren Per Roald. 

Et sitat under saksbehandlingen av boligfeltet Pinsti II peker på at makta blir nettopp misbrukt.

– Vi bruker ikke å gjøre det på den måten på Røros, ble det sagt da man ønsket å gå i dialog med utbygger om å bli med på det kollektive spleiselaget. Kommunestyret sa et enstemmig nei til et bidrag fra næringslivet. 

Har kommunestyret virkelig råd til å ikke bruke makta si, mens den økonomiske situasjonen peker mot Robek?

Powered by Labrador CMS