Totalforbud mot åpen ild:

– Så tørt som det er nå, holder det nok ikke med ei skur

VENT MED DETTE: Røros kommune har utstedt totalforbud mot bål og alt som befatter åpen ild utendørs.

Røros kommune har lagt ned totalforbud mot opptenning av ild i utmark, inntil det kommer nedbør av betydning. 

Publisert Sist oppdatert

– Grunnet den svært høye skogbrannfaren vi nå befinner oss i, er det nå totalforbud mot tenning av ild til neste vesentlige nedbør, kan man lese på Røros kommunes hjemmesider. 

Virksomhetsleder og brannsjef for brann- og redningstjenesten i Røros kommune, Frode Skogås, utdyper hva ild i denne sammenhengen er:

– Bål, engangsgrill, primus og all annen åpen ild utendørs. Skogbrannfareindeksen viser veldig høy fare for brann i skog og lyng, så vi anmoder alle om å bruke sunn fornuft. 

Ikke gjør dette hjemme

Ifølge Skogås er egen eiendom like utsatt for brannfare som andres utmark. Spesielt om den grenser til skog eller utmark. 

– Det er like risikabelt å tenne bål i hagen. Når det først tar fyr, kan ilden velge veier under bakken som vi ikke har kontroll på, som for eksempel rotsystemer. Kombinasjonen ild, vind og topografi kan bli utfordrende.

Det er særlig kombinasjonen av sol, tørke og vind som gjør at skogbrannfaren er ekstra høy. Å tenne ild innendørs, skal derimot gå bra, ifølge brannsjefen. 

Må rotbløyte til

Skogås sier at Røros brann- og redningstjeneste er opptatt av å informere så godt de kan ved hjelp av media, og han håper folk innser alvoret og venter med bål og grilling til etter neste regnvær. 

– Så tørt som det er nå, holder det nok ikke med ei skur, det må bli ei skikkelig rotbløyte, slik at marka blir god og fuktig. Kommer det bare litt nedbør, legger det seg oppå og fordamper, forklarer Skogås.

Stol ikke på en hageslange

Han kommer også med en advarsel til de som eventuelt trosser bålforbudet.

– For dem som likevel tenner ild og som tror at det er trygt så lenge de legger ut hageslangen, vil jeg si at de tar feil. Når det først tar fyr, utgjør vannet fra hageslangen ingenting. Da har man ikke kontroll. 

Likevel har brannsjef Skogås tiltro til folk ar fyrstikkene ligge i fred akkurat i disse dagene.

– Folk flest er fornuftige og forstår nok alvoret. Spesielt vil jeg oppfordre oss som er godt voksne til å ta spesielt ansvar.

– Nyter du godværet selv i disse dager eller er du for det meste på alerten?

– Jeg er glad i sola, men opp mot det vi snakker om nå, så vil det gjøre godt med ei regnskur. Inntil da synes jeg vi skal kose oss med is og brus, det har vi fortjent. 

Øker bedredskapen med helikopter

Meteorologisk institutt har varslingstjenesten Skogbrannfareindeks som angir hvor høy risiko det er for skogbrann. Ifølge den er det økende skogbrannfare i regionen de neste to døgnene.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har satt inn to ekstra skogbrannhelikoptre på Værnes lufthavn for å øke beredskapen i Trøndelag. Kommunen anbefaler innbyggerne å følge med på Skogbrannfareindeksen, for nyeste oppdateringer. 

Powered by Labrador CMS