Galåvolden Gård deltok i NM i ost:
Ble belønnet med ni medaljer
RAUSJØDALEN: Bildet er fra en tidligere anledning da Gunn Brønnum og Ingulf Galåen presenterte Rausjødalen tirsdag. Nå har de vunnet priser for flere av de andre ostene.
Foto: Anne Skjøtskift, Tynsetingen
Galåvolden Gård har deltatt i NM i ost og vunnet hele ni medaljer. Ett gull for den nyeste osten, ett sølv og hele sju bronsemedaljer.
– Stekosten vår ble best av samtlige, så da må vi satse
mer på den framover, sier Ingulf Galåen i Galåvolden Gård på telefon fra Oslo.
Gull til stekosten
Stekosten de nå har vunnet gullmedalje for under NM i ost,
er et forholdsvis nytt produkt fra Galåvolden Gård.
– Vi laget litt for noen spesielle kunder i fjor og
året før, også laget vi litt nå til NM, og så ble den kategorivinner, sier
Galåen.
I tillegg vant osten «RørosOst med urter – ekstra vellagret»
sølvmedalje, og hele sju oster stakk av med bronsemedalje, og alle er av typen
RørosOst: røkt kvitost, kvitost, med krydder, med krydder – ekstra vellagret, med krydder –
vellagret, med urter og med urter – vellagret.
– Betyr dette at dere kommer til å øke produksjonen av stekosten
nå framover?
– Ja, vi må gjøre det. Vi ser en veldig interesse for denne
osten i Oslo. Stekost er tydeligvis noe som er inn i tiden, sier Galåen.
En laginnsats
Galåvolden Gård startet med ysting allerede i 2004 og har
ligget på omtrent det samme produksjonsvolumet de siste årene. Galåen kaller medaljedrysset
under NM et resultat av laginnsatsen. Likevel nevner han én person spesielt.
– Rasa [Augustinaviciene, red. anm.], som er er ystesjef hos oss,
er den som har utviklet stekeosten, så det er hun som skal ha all æren for den,
sier Galåen.
– Hva betyr disse medaljene for dere og arbeidet
videre?
– Det er en stimulans til å fortsette og jobbe på. Det
er en bekreftelse på at en har fått til noe bra, sier Galåen.
I 2025 var det med 304 oster fra 77 produsenter i NM. Dette
er rekord i antall påmeldte oster. Av disse fikk 176 oster medalje.