Galåvolden Gård deltok i NM i ost:

Ble belønnet med ni medaljer

RAUSJØDALEN: Bildet er fra en tidligere anledning da Gunn Brønnum og Ingulf Galåen presenterte Rausjødalen tirsdag. Nå har de vunnet priser for flere av de andre ostene.

Galåvolden Gård har deltatt i NM i ost og vunnet hele ni medaljer. Ett gull for den nyeste osten, ett sølv og hele sju bronsemedaljer.

Publisert

– Stekosten vår ble best av samtlige, så da må vi satse mer på den framover, sier Ingulf Galåen i Galåvolden Gård på telefon fra Oslo.

Gull til stekosten

Stekosten de nå har vunnet gullmedalje for under NM i ost, er et forholdsvis nytt produkt fra Galåvolden Gård.

– Vi laget litt for noen spesielle kunder i fjor og året før, også laget vi litt nå til NM, og så ble den kategorivinner, sier Galåen.

I tillegg vant osten «RørosOst med urter – ekstra vellagret» sølvmedalje, og hele sju oster stakk av med bronsemedalje, og alle er av typen RørosOst: røkt kvitost, kvitost, med krydder, med krydder – ekstra vellagret, med krydder – vellagret, med urter og med urter – vellagret.

– Betyr dette at dere kommer til å øke produksjonen av stekosten nå framover?

– Ja, vi må gjøre det. Vi ser en veldig interesse for denne osten i Oslo. Stekost er tydeligvis noe som er inn i tiden, sier Galåen.

En laginnsats

Galåvolden Gård startet med ysting allerede i 2004 og har ligget på omtrent det samme produksjonsvolumet de siste årene. Galåen kaller medaljedrysset under NM et resultat av laginnsatsen. Likevel nevner han én person spesielt.

– Rasa [Augustinaviciene, red. anm.], som er er ystesjef hos oss, er den som har utviklet stekeosten, så det er hun som skal ha all æren for den, sier Galåen.

– Hva betyr disse medaljene for dere og arbeidet videre?

– Det er en stimulans til å fortsette og jobbe på. Det er en bekreftelse på at en har fått til noe bra, sier Galåen.

I 2025 var det med 304 oster fra 77 produsenter i NM. Dette er rekord i antall påmeldte oster. Av disse fikk 176 oster medalje.

Powered by Labrador CMS