Svarer landbruksministeren:

– Om Pollestad får gjennomslag i regjeringen, kommer Rørosmeieriet til å selge mindre melk

SVARER: Meieribestyrer ved Rørosmeieriet, Trond Vilhelm Lund svarer landbruks- og matminister Geir Pollestad i dette leserinlegget.

Meieribestyreren er bekymret for ettervirkningene dersom tilskuddet forsvinner.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. 

For to uker siden søkte Rørosmeieriet om Beskyttet Betegnelse for Røros Smør™ og Røros Rømme™. Dette er en anerkjennelse av produktets kvalitet og opprinnelse, og Rørosmeieriet ønsker med dette å sikre kulturarven for framtidige generasjoner. 

Nå ønsker landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) å fjerne distribusjonstilskuddet i prisutjevningsordningen for melk. Dette er et konkurransefremmende tiltak som skal sørge for mer mangfold i meierihylla. Om Pollestad får gjennomslag i regjeringen, kommer Rørosmeieriet til å selge mindre melk. 

Selger vi mindre melk, får vi mindre fløte og rømme til å lage vårt Røros Smør™. Hvordan vet vi dette? Fordi vi har opplevd det før. 

I 2022 ble distribusjonstilskuddet midlertidig stoppet, og vi erfarte hvor betydningsfullt tilskuddet er for Rørosmeieriet. Bortfallet av tilskuddet ga en svekket konkurransekraft som førte til en drastisk nedgang i volum av Rørosmeieriets melk med nær 20 prosent.

Dette var en langt større reduksjon enn det øvrige melkemarkedet opplevde i samme periode. Distribusjonstilskuddet er til for å være konkurransefremmende. Pollestad ser ut til å favorisere et tiltak som er konkurransehemmende. 

Powered by Labrador CMS