Podkast med Tore Evavold: 

– Vi må ha matsystemer som tåler noen kriser

ENGASJERT: Leder i Røros bonde- og småbrukarlag, Tore Evavold, er sauebonde på deltid og engasjert i både dyrevelferd og matberedskap. Her hilser han på kalvene til økologisk melkebonde Andreas Becker ved Aursunden.

– Kriser er jo aldri ønskelig. Men det har en evne til å avsløre svakheter og å minne oss på som faktisk betyr noe, sier leder i Røros bonde- og småbrukarlag, Tore Evavold.

Publisert Sist oppdatert

Link til podkasten nederst i saken. 

– Ren mat handler først og fremst om tillit. At man kan stå inne for produktet. Når jeg gir mat til familien min vil jeg vite at den er trygg, at dyrene har hatt det godt og at jorda er dyrka på en ansvarlig måte, sier Tore Evavold. 

I podkasten forteller lederen i Røros bonde- og småbrukarlag om engasjementet for matberedskap og hvilken retning han håper storpolitikken vil ta i årene framover. 

Han og familien har selv rundt hundre vinterfora søyer på gården ved Aursunden. En tredjedel av søyene er av den utrydningstrua, og ifølge Evavold, bevaringsverdige rasen grå trøndersau. 

Matsystemet må tåle kriser 

– Mattrygghet handler ikke bare om bakterier og hygiene, men også om systemene bak. Vi må ha matsystemer som tåler noen kriser. Som er rettferdig og som bidrar til mer enn bare kalorier, mener han. 

– Om det er slik at kriser fører til endring, hva positivt kan komme ut av tida vi er inne i nå?

– Kriser er jo aldri ønskelig. Men det har en evne til å avsløre svakheter og å minne oss på som faktisk betyr noe, forklarer Evavold.

Han er glad for at flere har fått opp øynene for verdien av matsikkerhet, lokal produksjon og robuste lokalsamfunn.

– Aktører i landbruket har snakke om dette lenge. Plutselig er det relevant for alle i samfunnet. 

For Evavold handler sjølforsyning ikke bare om produksjon men også økonomi, investeringer og tillit til framtida. 

– Vi ser en gryende økning av unge som vil drive gård. De trenger kun noen åpne dører og et system som heier på variasjon og ikke bare volum, påpeker han. 

Mer bevisste kunder 

Som landbruksrådgiver i Haltdalen Sparebank får han jevnlig spørsmål om både risiko og muligheter ved å starte gårdsdrift:

– Jeg merker godt at kundene er mer bevisste på risiko men også på mulighetene som finnes her. Det har i det siste kommet mange spørsmål om hvordan man kan bruke egne ressurser smartere, investere klokere og bygge mer motstandsdyktige driftsopplegg, sier han. 

I podkasten forteller Evavold også siste nytt fra Rørosfisk AS, som er i ferd med å lansere et nytt produkt av sik gjennom Norgesgruppen AS. Mot slutten utdyper han hva landbruket selv ønsker seg fra landets myndigheter og den eventuelle nye regjeringa etter høstens stortingsvalg. 

Powered by Labrador CMS