– Overprisede billige neon­pinner skrudd på en vegg

Røros videregående skole fikk før sommeren et nytt kunstverk på veggen. Innleggsforfatteren er ikke bergtatt av beundring.

Anne Sofie Bonde reagerer kraftig på prisen for det nye kunstverket på fasaden til Røros videregående skole.

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Før sommeren ble det nye kunstverket ved Røros videregående skole presentert. Jeg leste artikkelen i Fjell-Ljom 25. juni og har siden den gang forsøkt å få informasjon fra fylkeskommunen om kostnadene knyttet til utsmykningen. Beklager at det har tatt sin tid, det kan synes som dette er et tema offentlige beslutningstagere ikke ønsker oppmerksomhet rundt.

Anne Sofie Bonde skriver om kunsten på veggen på Røros videregående skole. Foto: Annika Berg

1–1,5 prosent av totalkostnadene ved nybygg eller større rehabiliteringer i offentlig sektor skal gå til utsmykning. «Dette skal berike og stimulere det offentlige miljøet i møtet mellom kunst og arkitektur», som retningslinjene for Trøndelag fylkeskommune beskriver. «Kunstnerisk utsmykning … skal også være med å gi arbeidsoppgaver for kunstnere.»

Med fare for å avsløre min manglende kunstforståelse, klarer jeg ikke å se et fiskenett som «fanger inn kunnskap, erfaringer og kontaktnett» for elevene på skolen, slik det skal forestille, ifølge kunstneren. For meg ser det ut som oppmerkede parkeringsplasser på en byggetegning, plassert på en vegg. Og de skulle jeg fått billig, om det var egne penger jeg måtte bruke.

Men prisen har jeg nå endelig fått opplyst til å være 500.000 kroner! Fem hundre tusen kroner for ti pinner på en vegg! Det er 50.000 kroner per pinne!? Kunstneren har fått betalt 408.000 kroner for arbeidet. Med konsulentbistand og slikt i tillegg kommer kostnaden opp i avsatt sum på en halv million.

Er det noen hjemme i disse kunstutvalgene? Hvem kan forsvare en slik kostnad? En ÅRSLØNN for 10 pinner? (Sannsynligvis to årslønner, siden samme kunstner fikk oppdraget med de første pinnene som går i bølgemønster, fra byggetrinnet i 2019).

Hvem ga oppdragene til denne svenske kunstneren? Fikk lokale kunstnere muligheten til å levere inn skisser? Er det det offentliges ansvar å holde kunstnere i arbeid som lager ting de ikke er i stand til å leve av gjennom salg til private? Jeg kan ikke tenke meg at NOEN ville betalt 500.000 kroner av egen lomme for dette? I så fall burde verket selges.

Jeg hadde følt meg grundig lurt om jeg hadde planer om å bruke en HALV MILLION på utsmykning, og satt igjen med 10 pinner! Rundlurt er det vi er, hele gjengen. Mest av alt elevene. Det hjelper ikke med konsulenter som skal tillegge verket all verdens betydning når det vi sitter igjen med er overprisede billige neonpinner skrudd på en vegg.

Og neste gang det offentlige, være seg kommune eller fylkeskommune, blir utfordret til å spare en halv million kroner, er det tilsynelatende kun stillinger for lærere eller helsearbeidere de ser muligheten for å kutte i. Det provoserer meg.

Og bare for å ha det sagt; Jeg er for utsmykning, bare ikke betalt med blankosjekker.

Powered by Labrador CMS