– Vi er mange som er opprørt over at mennesker kan bli behandlet så uanstendig i Norge

UANMELDT BESØK: Den avbildede håndskrevne lappen skal ha blitt lagt igjen etter et innbrudd hos Nagga Hailemichael på Røros, ifølge innleggsforfatterne.
Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

De siste ukene har både riksmedia og politikere på Stortinget engasjert seg i situasjonen til mennesker fra Etiopia som har ulovlig opphold i Norge. En av disse har bodd på Røros siden 2002, altså 22 år.

Han kom hit kom etter flere år alene som barneflyktning under svært tøffe forhold i Afrika. Han har aldri forsøkt å gjemme seg for norske myndigheter, men ettersom myndighetene ikke har noen steder å sende han, har han stort sett fått være i fred på Røros.

Han har heller ingen mulighet til å reise lovlig noen steder, da han ikke har pass. Han har ingen rettigheter og er per definisjon kriminell ved at han oppholder seg i Norge, selv om norske myndigheter vet at han ikke har noe alternativ.

Nagga Hailemichael har gjennom 22 år fått mange venner i lokalmiljøet. Han snakker norsk og kan være en ressurs på mange arbeidsplasser. Han er snill, hjelpsom og ønsker bare å leve et normalt liv.

Vi er mange som er opprørt over at mennesker kan bli behandlet så uanstendig i Norge.

Situasjonen tilspisset seg søndag 10. mars da norsk politi, i en razzia for å arrestere etiopiere, brøt seg inn hjemme hos Nagga. Saken har fått nasjonal oppmerksomhet. Gunnar Stavrum i Nettavisen har skrevet et leserinnlegg om saken, som er publisert på nettsiden til Arbeidets Rett. Utover dette er det ingen redaksjonell omtale i lokalavisa.

Når lokalpressen ikke setter fokus på den uanstendige og umoralske behandlingen som et menneske blir utsatt for i vårt lokalsamfunn, kjenner vi behov for å si ifra. Som lokalsamfunn må vi ta ansvar og stille opp for de som trenger hjelp og støtte. Vi ønsker med dette å vise at vi støtter Nagga i hans kamp for et anstendig liv på Røros.

Ola Høsøien
Erland Sjøvold
Frode Sjøvold
Ole Jørgen Kjellmark
Even Erlien
Erik Haagensen
Anne-Mari Haagensen
Monika Sæther Goodwine

Powered by Labrador CMS