Oversvømmelse i Ålen

STENSLIVEIEN: Slik så det ut i området ved Stensliveien i Ålen mandag ettermiddag.

Etter mye nedbør har det oppstått oversvømmelse og flom i Ålen. Se bilder under.

Publisert Sist oppdatert

Artikkelen oppdateres.

Oppdatering fra Ålen sentrum klokka 20:

Fjell-Ljoms reporter melder at en brannbil med blålys står ved Meltems restaurant. Han melder at  brannvesenet er i ferd med å pumpe vann.
-  De har nå lagt ut sandsekker rundt inngangen til bilioteket for å forsøke å hindre vannetfra å trenge inn.

SANDSEKKER FORAN BIBLIOTEKET: Brannvesenet har lagt sandsekker foran biblioteket for å forsøke å hindre vannet å trenge inn gjennom dørene.
MELTEMS: Også ved Meltems restaurant har brannvesenet lagt ut sandsekker

Oppfordrer folk om å holde seg hjemme

Fjell-Ljoms reporter på stedet møtte Ann Elisabet Hansvold og Torild Løvdal på Graftåsveien ikke langt fra brua over Litj-Rena. Han beskriver situasjonen som at vannet slår mot rekkverket og at vannmassene smeller mot steinene under brua.

– Ann Elisabeth Hansvold, hva vil du si om alt det som foregår her nå?

– Jeg synes det er ekkelt og hustrig, vi har jo flommen fra tidligere friskt i minne. Da jeg kjørte hjem fra Røros i ettermiddag ble jeg veldig overrasket av styrtregnet og over hvor mye vatn som la seg på veiene. Når vi ser hvordan det er her nå, så tenker jeg at vi må stille opp for hverandre og varsle der vi ser det er ille, sånn at bruer eventuelt kan stenges. Og vi må ta vare på hverandre. Jeg tenker på de eldre og de som ikke er så førlige og som sitter hjemme i husene sine, dem må vi også ta vare på. Og så må vi vurdere hvem som skal evakueres.

ADVARER:

– Hva har du gjort de siste par timene, Torild Løvdal?

– Jeg har vært ute og inspisert, og jeg må si jeg er litt bekymra for den brua vi står ved siden av, for vatnet går nå over veien og nå har vi vært i kontakt med politiet, for de må ta en vurdering om hvorvidt brua skal stenges. Jeg ser at noen tør å kjøre over med bil, mens andre snur og kjører en annen vei.

– Hva tenker du om risikoen ved å kjøre over brua som enkelte nå gjør?

– Det er jo sånn at det helst vil gå bra, men det kan man faktisk ikke vite, og bakken er mettet av vann. Kreftene som er i vannmassene nå vil slite på fundamentet under, så jeg vil oppfordre folk til å holde seg innendørs med mindre de er nødt til å gå ut.

Lekkasje på ledningsnettet

Litt etter klokka 19 mandag kveld sendte Ålen vassverk ut følgende melding:

«INFO TIL ALLE ABONNENTER! Det har oppstått en lekkasje på ledningsnettet. Situasjonen er uavklart på store deler av netter, og vi kan derfor ikke si når vi forventer normale driftsforhold. Oppfordrer derfor alle til å samle så mye regnvann som mulig til ny informasjon kommer. »

Kommunens varsler

Klokka 18.15 Sendte Holtålen kommune ut følge de melding på SMS til innbyggerne:

«Det er begrenset fremkommelighet på flere av sideveiene og noen steder på FV30. Vi ber folk holde seg hjemme. Kommunens hjemmeside holdes oppdatert.»

En halv time tidligere, klokka 17.45 sendte de ut følgende melding:

« På grunn av regnet er situasjonen veldig uoversiktlig, spesielt i Ålen. Vi ber folk om å holde seg inne. Mer informasjon vil bli lagt ut på kommunens hjemmeside etter hvert. Hilsen Holtålen kommune. »

Graver opp stikkrenne

Utrykningsleder for brann, Jan Tore Næss var selv på stedet der vannet hadde oversvømt et boilighus i Ålen sentrum.

- Kan du si noe om hvor vannet kommer fra?

- Det er ei stikkrenne som er tett under gårdsplassen her vi står. Derefor flommer bekken ut overfor huset. Nå må vi grave opp stikkrenna så vi kan få vannet bort fra husa, sier Jan Tore Næss

- Hva skjer videre nå, vannet forsetter mot Ålentorget. Det ser også litt ille ut for biblioteket?

- Ja, nå har jeg akkurat snakka med Gjøran Gjersvold som er ansvarlig i kommunen. Han bektefter at det ikke er vann inn i biblioteket ennå, men de følger med og gir oss beskjed hvis de skulle skje. Vi har pumpeutstyr så vi kan hjelpe dem. Samtidig har vi fått melding om at det er vann i enda et hus i Ålen så vi skal reise dit og rydde opp så snart vi er ferdige her

- Hvor er det huset?

- Det ligger også her i Ålen sentrum.

 

Olderåa har funnet nytt løp

Det er Olderåa som har rent over sine bredder og har funnet et nytt løp. Den renner nå over Fylkesveg 30 videre over et jorde og ut i Gaula.

Fjell-Ljoms nettredaktør Marius Haugan Lillegjære bor selv i Graftåsveien i Ålen. Han sier at huset han er utsatt, men det ser foreløpig trygt ut trygt ut.

– Akkurat nå ser Litj-Rena ut som om den er i ferd med å renne over. Gaula har steget med en meter i løpet av de siste to timene. De er begge brune og det begynner å minne om situasjonen før flommen i 2011, opplyser han.

Han sier videre at fylkesvegen er kjørbar.

– Vannet renner over vegen, men det renner av og videre i terrenget, så veien i Ålen er kjørbar per nå, bekrefter han klokka 18.05

VANN I BYGGET: Krister Hårstad bekrefter over Fjell-Ljom mandag kveld at vannet har trengt inn i Vognbua.

Biblioteket utsatt

Klokka 18.16 står Haugan Lillrgjøre ved krysset fra Graftåsvegen og inn til helsetunet og biblioteket.

- Her renner det nå vann rett over gangfeltet og mot biblioteket. Det er fare for at vannet vil trenge inn i biblioteket. Stiger vannet ytterligere 10-15 centimeter, vurderer jeg at vannet trenger inn, opplyser han.

BIBLIOTEKET: - Vannet strømmer inn mot biblioteket, opplyser Fjell-Ljoms reporter på stedet klokka 18.15.
ÅLEN SENTRUM. Vannet strømmer gjennom Ålen sentrum
KOMMUNEHUSET: Slik ser det ut på prkeringsplassen utenfor kommunehuset i Ålen klokka 18.25 mandag

Under ser du flere bilder i bildegalleriet fra vannets herjinger.

OVERSVØMT: Vannmassene strømmer gjennom Ålen sentrum
OVERSVØMT HUS: Minst ett hus i Ålen er oversvømt
Powered by Labrador CMS