Fjell-Ljom mener:

Et stort og viktig løft for Røros kommune

ÅPNINGSDAGEN: Folk samler seg ved døra og er klare for å bivåne nytt bibliotek og frivilligsentral på Røros.

Etter en lang prosess, ble nye Røros bibliotek og frivilligsentral endelig offisielt åpnet i går ettermiddag. Dette er det største løftet for Røros kommune på 50 år og en stor begivenhet.

Publisert Sist oppdatert

Men biblioteket og frivilligsentralen har hatt en lang og trang fødsel med mange politiske runder. De gamle lokalene var langt fra tilfredsstillende verken for brukere eller ansatte. Og allerede for ti år siden - i februar 2013 - tok Eiliv Grue initiativ for å sette i gang en landsomfattende underskriftskampanje for å få reist et Falkbergets Hus på Røros. 

På kort tid ble det samlet nær 8.000 underskrifter, og i 2016 ble forprosjektet for et Falkbergets Hus presentert. Det skulle bygges i Røros sentrum i tilknytning til et nytt folkebibliotek.

Men slik gikk det ikke. Politikerne ville det annerledes og prioriterte et nytt bibliotek på Nilsenhjørnet med Coop Midt-Norge som utbygger. Vedtaket om plassering på Nilsenhjørnet ble gjort for fire år siden.

I slutten av april i fjor sa et stort flertall i kommunestyret ja til å inngå leieavtale med COOP Midt-Norge. Mindretallet på seks stemte imot blant annet fordi leiekostnadene hadde økt med rundt en million kroner i året. Leiesummen for arealene til frivilligsentral og bibliotek er på 2.877.000 kroner i året, og leieperioden er på 25 år. Det utgjør totalt 71,9 millioner kroner etter dagens priser. Det er mye penger for Røros kommune, men et viktig løft for kommunen og kulturen. 

Vi er helt enige med det ordføreren sa under åpningen i går. Han håper og tror biblioteket og frivilligsentralen, sentralt plassert ved Nilsenhjørnet, vil være et viktig bidrag for sentrumsutviklinga. Også Falkberget har fått en sentral plass, og et bibliotek er ikke lenger bare et sted for oppbevaring av bøker. Uansett hvor i verden man befinner seg, er man ikke ensom så lenge det finnes et bibliotek.

Et bibliotek er en viktig institusjon i kommunen, både for det frie ordet og for demokratiet. Det er også en viktig møteplass og vil være en arena for små og store arrangementer. 

Og til de som synes prisen er for høy, er det fristende å trekke fram et sitat fra Winston Churchill da Storbritannia gikk inn i andre verdenskrig. Da han fikk spørsmål om han ikke burde skjære ned på statens kulturutgifter for å styrke forsvaret, var svaret kort og konsist: Hva har vi da igjen å forsvare?

Powered by Labrador CMS