Debattklimaet i lokalpolitikken:

– I år stemmer jeg på…

BEKYMRING OG GLEDE: Kjetil Reinskou føler både bekymring og glede i forbindelse med årets valgkamp. I dette leserinnlegge skriver han blant annet om debattklimaet i lokalpolitikken.
BEKYMRING OG GLEDE: Kjetil Reinskou føler både bekymring og glede i forbindelse med årets valgkamp. I dette leserinnlegge skriver han blant annet om debattklimaet i lokalpolitikken.

I dette leserinnlegget skriver Kjetil Reinskou om debattklimaet i lokalpolitikken, hvorfor han ikke stiller til valg og hvilken rolle han vil ha i valgkampen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Flere store saker har de siste årene utfordret vår felles tillit til politikere. Bare de siste årene har vi hatt pendlerboligsaker og rot med reiseregninger. Og i sommer har vi flere habilitetssaker. Tilliten svekkes, og personlig kjenner jeg at jeg blir skuffet. Skikkelig skuffet. Og jeg blir kanskje ekstra skuffet fordi jeg tidligere har brukt utrolig mye tid på politikk. Både som tillitsvalgt i ungdomsparti og moderparti, som folkevalgt i 8 år på fylkestinget, som folkevalgt 4 år i kommunestyre og som vararepresentant på Stortinget.

Likevel. Bekymringen min over arbeidsforholdene til politikere er likevel større enn skuffelsen over sakene som har satt tilliten til politikere på spill. Og jeg er aller mest bekymret for arbeidsforholdene til lokalpolitikere. Ordskiftet og personkarakteristikkene som har haglet i enkelte saker her på Røros, er etter min mening langt utover normal folkeskikk og god tone. Og det er helt klart forbi et ordskifte som skaper en konstruktiv og god debatt. Hører vi på politikerne i formannskap og kommunestyre, merker vi raskt at de seg imellom både diskuterer konstruktivt og har respekt for hverandres meninger. Så skal vi velgere diskutere med dem og utfordre dem. Men utfordre dem på politikk og løsninger. Negative personkarakteristikker og hersketeknikker som brukes i sosiale medier er kun med på å undergrave gode demokratiske prosesser.

Valgforskere er også bekymret for hva sommerens politiske skandaler kan gjøre med arbeidsforholdene til lokalpolitikere og andre som bidrar på stand eller andre valgkampaktiviteter. Lokalpolitikken gir hverken lukrativ lønn, lukrative frynsegoder eller andre gode. Det er først og fremst en hobby. En givende hobby, men også en tøff en. En hobby som enkelte er redd kan gå ut over arbeidsplassen eller familien sin. Og en hobby som til tider gir mer kjeft enn ros – uansett hva du gjør. Som velgere kan vi bidra til å gjøre denne situasjonen bedre. Og for å være konkret: Neste gang du går forbi en stand til et politisk parti, ikke sleng kommentarer om syndene til sentrale politikere. Hør hva de vil med Røros og fortell de det som er viktig for deg.

Kommende kommunestyreperiode er den fjerde der jeg ikke stiller til valg. Fordi jeg ikke er opptatt av politikk lengre? Selvfølgelig ikke. Dessverre er ikke motivasjonen stor nok til å legge ned det utrolig store antall timer som kreves både i valgkamp og i kommunestyreperioden – sett opp imot den belastningen det er.

I år stiller eldstedatter Hedda Christine Reinskou til valg for Høyre både i kommunestyret og på fylkestinget. Jeg skulle ønske jeg kunne sagt at jeg har hjulpet henne frem og støttet politiske ambisjoner. Det har jeg ikke, rett og slett fordi jeg ikke har følt meg sikker på at det er her hun bør bruke tiden og evnene sine. Når hun velger det så er jeg likevel stolt og glad for at hun gjør det. Og håper inderlig at det aller mest byr på trivelige velgere som utfordrer henne samtidig som de har respekt for meningene hennes og for den store jobben hun legger ned.

Og med både bekymring, kjærlighet til og respekt for lokalpolitikken skal jeg i år bidra selv om jeg ikke står på valg. Men jeg skal ikke bidra for noe parti. Jeg skal heie på lokalpolitikken. Og jeg har tenkt til å bidra gjennom å fremsnakke politikerne våre.

Som Isak Busch, som jeg synes gjør en utmerket jobb som ansikt utad for kommunen vår og som har en helt egen evne til å lytte til alle. Som Christian Elgaaen, som er ideologisk sterk og som løfter debatter opp på et strategisk nivå. Som Guri Heggem, som står rakrygget holder på prinsippene sine uansett hva hun møter. Som Reidun Roland, som er den utrettelige vaktbikkja enhver kommune trenger. Som Rob Veldhuis, som går dypt inn i sakspapirene og som er sylskarp til å utfordre på prioriteringer. Som Liv Hanne Tønseth, som alltid er godt forberedt, har det gode helhetsbildet og har den gode helhetsforståelsen i politikken. Som Hedda Christine Reinskou, som er glødende opptatt av utdanningstilbud på alle nivå og som vil gi de beste muligheter for alle.

Det sies at vi velgere får de politikere vi fortjener. Nivået på Røros-politikken synes jeg er god. Og derfor er jeg fristet til å si at vi har fått bedre politikere enn vi fortjener. Da har vi fire ting å gjøre som velgere. Behandle de med respekt. Lytt. Utfordre de på sak. Og bruk stemmeretten.

I år stemmer jeg på lokalpolitikerne 😊

Kjetil Reinskou

Velger

Powered by Labrador CMS