Åpent brev til kommunedirektøren:

Personal eller HR

KLARSPRÅK: Reidun Roland mener Røros kommune ikke retter seg etter språkloven i dette leserbrevet stilet som et åpent brev til kommunedriektøren.

Røros kommune retter seg ikke etter språkloven. Kommuneadministrasjonen som skal være en «vakthund» for at lover og regler bli fulgt, bør derfor være ekstra påpasselig med at de selv overholder vedtatte lover og regler.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. 

Hvorfor svarer ikke kommunedirektøren på mitt leserinnlegg?
Hvorfor denne taushet?
Satser kommunedirektøren på at jeg skal glemme saken?
Er det vanskelig å forklare HR i en kommune som har vedtatt å bruke klarspråk? Hvem forstår egentlig at forkortelsen/begrepet HR står for - Human Resources (Management) (ledelse av menneskelige ressurser)? 

Jeg velger å tolke kommunens taushet som et samtykke til min tidligere oppfordring;
Erstatt HR med personalavdeling i alle dokumenter og i muntlig kommunikasjon, like lydløst dvs. under radaren, som da HR ble innført. Da blir det ikke mer «støy» om saken og Røros kommune kan rette ryggen og vise at kommunen følger lovverket og sin egen beslutning om å bruke klarspråk. 

Da vil vi fra høsten av ha klarspråk og en personalavdeling(er) på bokmål og sør-samisk.

Personalavdelingens hovedoppgave gjelder personalsaker – det forstår alle. Hva HR har som hovedoppgave og hva HR står for, har bare en engere krets kjennskap til. 

I tillegg til nye oppgaver som fulgte med HR blir personalavdelingen(e) den bufferen mellom ledelse og øvrige ansatte som personalenheten(e) er ment å være. Kanskje vil det også gi et bedre arbeidsmiljø «på gulvet».

Vi må alle samarbeide for å få tillit til hverandre. Vi må få slutt på unødvendig rapportering og målstyring. Dvs. ikke mer «New public management». 

Dette blir forhåpentlig en god start på en ny kommunevalgperiode. 

Røros 22. juli 2023 , Reidun Roland, Røroslista  

P.s

Jeg håper at kommunedirektøren allerede i første kommunestyremøte etter ferien kan opplyse at HR er fjernet som betegnelse på personalavdelingen(e) i kommune. Slik vil Røros kommune bli et forbilde for andre kommuner som har innført HR, ved å vise hvordan vi på en enkel måte igjen er «lovlydige» og praktiserer klarspråk.

Powered by Labrador CMS