De må komme seg til Røros uten et rødt øre:

– Vi trenger skyss, noen matrester og tre senger

TRENGER HJELP: Karen Hestmo, Trym Gamme Horvei og Anna Johansen er elever ved Trondheimsfjord Folkehøgskole. De har fått i oppgave å reise tur-retur Skaun-Røros uten å bruke penger. Da trenger de hjelp av rause hjelpere underveis.

Tre elever i Skaun har fått i oppgave å ta seg til Røros uten å bruke et rødt øre. Nå setter de sin lit til at rause rørosinger hjelper dem helt fram. De trenger også sengeplasser og en matbit. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi trenger hjelp til skyss, mat og overnatting. Vi har med oss soveposer, så vi behøver bare tre senger eller madrasser og litt mat. Er det en restaurant som har noen rester til overs eller en butikk som har matvarer som er gått ut på dato, er det helt fint for oss.

Det sier Trym Gamme Horvei, han er elev ved Trondheimsfjord Folkehøgskole. Sammen med sine medelever Anna Johansen og Karen Hestmo legger han tirsdag ut på en reise fra Skaun til Røros. Målet er ikke å bruke ei eneste krone.

– Dette er en oppgave vi har fått på skolen. Vi skal komme oss til Røros uten å bruke penger. Undervegs får vi ulike oppgaver fra læreren vår, de må løse for å samle poeng undervegs, forklarer Trym.

Har overnatting på Støren

Han forklarer at gruppa har fått noen få kroner i kontanter i tilfelle de ikke får det de har behov for undervegs.

– Men bruker vi av de pengene, får vi minuspoeng. Vi konkurrerer nemlig med to andre grupper som er på reiser andre steder. Premien er hemmelig, det gjør det ekstra spennende for oss, så vi vil selvsagt vinne, sier han.

Første etappe starter om morgenen tirsdag. Da skal de tre komme seg fra Skaun til Støren. Etter at de beskrev prosjektet på ei lokal oppslagstavle, var det ei kvinne som tilbød seg å kjøre dem til Støren.

– Da ringte vi til et hotell på Støren og tilbød oss å jobbe for å få en overnatting, men de ønska oss hjertelig velkommen med åpne armer. Nå gjelder det å komme seg fra Støren til Røros på onsdag, sier han.

Etterlyser rause rørosinger

– Hva trenger dere hjelp til onsdag?

– Vi får ikke lov til å reise gratis med kollektivtransport, derfor håper vi at vi kan få sitte på med noen fra Støren til Røros og at noen snille folk på Røros har sengeplass til oss ei natt. Helst skal vi bo samlet, vi har ikke lov til å gå ut alene etter at det er blitt mørkt, sier Trym.

Av læreren har de blant annet fått i oppgave å intervjue ordføreren på Røros før de skal komme seg tilbake til skolen i Skaun torsdag.

– Og hvis noen kjører fra Røros og i skal i den retninga torsdag, er vi kjempeglade om de tar kontakt med oss.

Samler inn penger til Tanzania

De tre elevene går på linja som heter «Explore: Øst-Afrika». Derfor var de fire uker i Tanzania og Kenya tidligere i år. Nå skal de samle inn penger til et skoleprosjekt i Tanzania gjennom Strømmestiftelsen.

– Vi har med ei bøsse og Vipps for å samle penger slik at unge i Tanzania kan få yrkesopplæring så de kan få seg en jobb og skape seg selvstendige liv.

Trym har vært på Røros én gang tidligere. Han sier at de alle tre gleder seg til å komme fram til bergstaden.

– Jeg synes det er veldig pent på Røros, og vi gleder oss allerede til å komme dit. Vi har med godt med klær i tilfelle det er vinter der. 

Kan du eller kjenner du noen som kan hjelpe elevene med transport, overnatting og mat? Send en e-post til redaksjon@fjell-ljom.no oss så formidler vi kontakt.

Powered by Labrador CMS