– Røros er kjent for særegenhet, men en fotgjengergang midt i et kryss trenger vi ikke 

Frode Skanke Foto: Galleri Galåen

I dette leserbrevet tar Frode Skanke et oppgjør med trafikksikkerheten i Rema 1000 krysset på Røros. 

Publisert

For omtrent ett år tilbake var jeg sterkt opptatt av trafikksikkerheten, eller kanskje mangel på sådan, ved Coop Extra sin butikk i Gjøsvika. Så engasjert var jeg på vegne av alle små og store som skulle krysse veien med fare for eget liv at jeg vurderte å male fotgjengerovergang og spa opp noen fartshumper. 

Det skulle vært fort gjort! Forleden dag observerte jeg to mindreårige som skulle prøve å krysse veien hvor det var stor trafikk. Problemstillingen ble igjen aktualisert. Hastigheten er riktignok redusert i området og det er bra, men det vil fortsatt gjøre vondt å bli truffet av en bil i 50 km/t. Det er kommet opp et varselskilt med påklistret gaffateip. Bak den tror jeg det skjuler seg et bilde av fartshumper … 

Så har jeg skjønt at slike store prosesser tar tid når Statens Vegvesen, teknisk etat og mulig andre instanser er involvert og saker skal ut på høring i øst og vest, men må det skje en ulykke før noe skjer? Kan man ikke bare bli ferdig med å «høre» og i stedet «gjøre» Det er snart høst, mørket kommer og maling tørker senere når det er kaldt … 

I forhold til alder anser jeg meg lettbeint og klarsynt. I tillegg kan jeg vifte med begge armene. Det er en viktig funksjon å ha i behold ved Coop Extra for å varsle travle osinger på vei hemat om at jeg vil passere. Kommer jeg levende over vifter jeg med de samme armene i ren livsglede og høflighet for å takke for at de stoppet. Så gikk det bra i dag også! 

På de dagene jeg riktig vil utfordre skjebnen går jeg til Rema. Der må jeg følge en fotgjengergang midt i et kryss. Jeg anser meg som en bereist mann og en overgang midt i et kryss har jeg aldri sett noe annet sted i verden. Prøv å google «fotgjengerovergang midt i kryss» Null treff! 

Røros er viden kjent for sin særegenhet med spesiell arkitektur og annet, men akkurat denne attraksjonen trenger vi ikke. 

Gangfelt har vist seg å redusere ulykkesrisikoen for kryssende fotgjengere med 22 prosent heter det i Trafikksikkerhetshåndboken. I gangfeltet ved Rema tror jeg risikoen er økt med 22 prosent. Biler i alle retninger!

Her kan jeg ellers også tilby min hjelp med å lage fartshumper før og etter krysset og male et lite felt litt lenger oppe i Falunveien der det er en naturlig overgang til Rema.Jeg blir snart pensjonist og trenger sysselsetting etter hvert. 

Kjære Trafikksikkerhetsutvalg i Røros Kommune og andre som føler seg kallet. Vær så snill å sørg for at noe skjer! Vi har ingen å miste i vår ellers så idylliske bergstad! 

Frode Skanke

Powered by Labrador CMS