Åpner interiørbutikk på Røros:

Lysestaker fra India, keramikk fra Marokko og pilotdrakt fra det amerikanske luftforsvaret

HOME BY GARD: Hildegard Haave i sitt nye butikkunivers i Kjerkgata. Hun er opptatt av å bidra lokalt og å løfte i flokk. – Det må da være spennende for Røros og gata også at det kommer noe nytt her. Jeg er ikke i konkurranse med de eksisterende butikkene, jeg har litt oversikt over hva de andre tilbyr og har etterlatt enkelte produkter i Selbu for ikke å gå andre i næringa. Vi må heller løfte fram hverandre, sier hun.

Familien til Hildegard Haave har hatt hytte på Glåmos i fem generasjoner. Nå åpner hun ny butikk i Kjerkgata.

Publisert Sist oppdatert

– Det er med skrekkblandet fryd jeg åpner butikken og ønsker alle lokale og tilreisende velkommen, men en må ta noen sjanser i livet. Det er bedre å angre på noe en har gjort enn alt det en aldri gjorde.

Det sier Hildegard Haave. Fredag 15. mars slår hun døra opp i butikklokalet på hjørnet av Ol-Kanelsaveien og Kjerkgata. Fra før har hun en interiørbutikk i Selbu, den skal en av døtrene drive videre.

Hytte på Glåmos

Sjøl har hun tatt med seg en del av produktene over fjellet for å satse på Røros.

– Meninga var å åpne en ny butikk i et nytt senter i Selbu, men bygginga ble skrinlagt. Da dukket dette butikklokalet opp, og jeg fikk sikra meg leiekontrakt. Jeg tror alt som skjer har en mening, sier Hildegard.

Hun har ei datter som bor på Røros og som er lærling hos Fjellpryd. Dessuten har familien hatt ei hytte på Glåmos i fem generasjoner. Hildegard kjenner også til Sans og Samling som tidligere holdt til i butikklokalet i Kjerkgata. 

– Jeg kjøpte faktisk disse koppene her, sier hun og serverer kaffe fra et par vintage kaffekopper fra Stavangerflint.

PILOTDRAKT: Butikken selger også en del vintage klær. Hildegard viser fram en pilotdrakt fra det amerikanske luftforsvaret, eller en «jumpsuit», som hun kaller det.

Vil spille på lag

Hun lar seg imidlertid ikke skremme av at den butikken stengte dørene i fjor.

– Jeg skulle selvsagt hatt butikk midt i gata, min favorittbutikk lå på Nilsenhjørnet og het Palma interiør, men jeg håper og tror at folk vil orke å gå opp bakken for å finne interiørinspirasjon, slå av en prat og gjøre en god handel.

Hildegard har gjort seg litt kjent med de andre butikkene på Røros og hva de tilbyr.

Hun understreker at hennes butikk skal være et supplement som tilbyr et sortiment kundene ikke finner andre steder.

– Jeg vil ikke konkurrere med de eksisterende butikkene, jeg har litt inntrykk av hva de andre tilbyr og har satt igjen enkelte produkter i Selbu for ikke å gå andre i næringa. Det er viktig at vi kan løfte hverandre gjennom et bredt og allsidig sortiment, sier hun.

GLASS: Det meste i butikken er holdt i den samme dempede fargepaletten, også disse kannene.
EKSOTISK: Hildegards butikkunivers er fylt med eksotiske varer hentet langveisfra med innslag av lokale produkter.

Livredd for å gjøre noe galt

Hildegard sier hun er opptatt av å bidra i lokalsamfunnet og å følge de reglene som gjelder i sentrum. Det første hun gjorde da hun overtok butikklokalet var å ringe Røros brann- og redningstjeneste.

 – Jeg ringte dem tvert for å spørre om jeg fikk lov til å tenne fakler utenfor butikken. Jeg er glad i levende lys og røkelse, men jeg er veldig bekymra for at noe skal utløse brannalarmen, derfor har jeg funnet ut hvordan jeg kan nullstille alarmen hvis den blir feilaktig utløst.

Ifølge seg sjøl er hun livredd for å gjøre noe galt for hun synes det er mange lokale regler å forholde seg til på Røros.

– Jeg har fått med meg at det er noen lover og regler når det gjelder bukker og lys, og jeg har full forståelse for at det det må være regulert hvordan butikkene kan markedsføre seg. Jeg har en veldig fin gatebukk i smijern som jeg håper jeg kan bruke her, sier hun.

BUTIKKSJEF MED SAMVITTIGHET: Jeg får litt dårlig samvittighet når jeg åpner butikk og nærmer meg 60, for jeg ønsker også å være til stede for barn og barnebarn og min mor. Men som dattera mi sier; nå er det din tur, og vi skal få alt til å gå opp, sier Hildegard

Eksotisk og lokalt

Foreløpig er butikkvinduene dekket av brunt papir, men innenfor er lokalet fylt opp med varer. Også de i en varm fargepalett og preget av naturmaterialer.

– Jeg håndplukker alle varene selv hos grossister i blant annet Sverige og Danmark. Det er en del eksotiske produkter som håndarbeid i tre, lysestaker fra India, strikkekofter fra Sverige og forskjellige krydderier, og så kommer det sjokolade fra Selbu.

Hun sier hun stadig er på jakt etter nye leverandører og nye og spennende varer.

– Noe av det mest spesielle jeg har er Tamegroute-keramikk. Den kommer fra Draaa-elvedalen i Marokko, og kunsten å lage denne helt spesielle keramikken går i arv fra far til sønn i generasjoner.

NYE KOSTER I KJERKGATA: Nye koster feier best, heter det. Disse skrubbene derimot egner seg vissnok best til ryggen.

Nominert til priser

Hildegard har vært interessert i interiør siden hun var pur ung, og interessen for gjenbruk startet da hun falt for et brukt skrivebord i Funäsdalen for en del år siden.

 – Da var det bare å kjøre rett hjem og hente tilhengeren for å få det i hus, sier hun og ler godt.

Interessen tok for alvor fart da en av døtrene presenterte henne for Instagram. I dag har hun to Instagram-kontoer for å inspirere andre, én for butikkene og én privat der hun viser fram interiøret fra hjem og hytte. Den har hun blitt nominert til en gjev pris for.

 – Jeg ble nominert til Gullfjæren interiør awards to ganger, i 2018 og 2019, begge ganger som finalist i kategoriene «Årets stue» og «Årets hytte». 

I KJERKGATA: Snart skal gråpapiret fjernes og rørosinger og alle andre interesserte få slippe inn døra. Hildegard lover at butikken har noe for både minimalister og maksimalister, og finner du ikke det du trenger, kan du komme med ønsker. – Hos meg kan du finne de unike tingene du ikke finner andre steder, og savner du noe, må du si fra til meg, sier Hildegard.

 Hildegards beste tips

Hun har også deltatt i NRK-serien «Hvem bor her?» og vært med i flere interiørmagasiner. Interessen for interiør og gjenbruk har medført at hun har huset fylt med gjenstander hun har samlet de siste åra. Hun kaller stilen i hjemmet sitt for «maksimalistisk».

 – Hva er ditt beste råd til innredning?

– Innred hjemmet ditt etter eget hjerte. Ikke følg noen stil, ikke innred for andre enn deg sjøl, bland arv, gammelt og nytt. Det viktigste er at du sjøl synes det er fint. Flytt rundt på ting, og prøv. Det skaper et personlig hjem med sjel og historie, sier Hildegard.

Hele butikklokalet i Kjerkgata er pusset opp og malt i nye farger som passer til sortimentet. Ennå er det noen få ting som mangler før hun kan ta imot kundene, men hun lover alt skal være på plass før åpninga. 

– Kassasystemet er på veg, og jeg har bestilt alkoholfri musserende Himmelstund fra Vinmonopolet på Røros som jeg vil by alle på.

Last ned Fjell-Ljom appen:

Tilgjengelig på Google Play
Download on the App Store
Powered by Labrador CMS