Fjell-Ljom mener:

Livet har ingen best før-dato

Fjell-Ljom ønsker alle sine lesere en god jul
Publisert Sist oppdatert

Jula er ei høytid som inviterer til ettertanke. Mange samles rundt bordet til pent danderte og koselige julemåltider. Der rundt bordet, ser en lett om flokken har blitt større eller mindre siden forrige jul. 

Tider skal komme og tider skal henrulle, heter det i julesangen.  I jula merkes det ekstra godt om slekter følger slekters gang. Mens noen må finne fram ei ekstra innleggsplate i spisebordet, sitter andre tosomme eller ensomme. Noen etter eget ønske, andre ikke. 

– Livet ble ikke som vi hadde tenkt, sier David Engan i ukas avis. Han og kona Svanhild hadde sett fram til å bruke mye tid på hytta sammen etter at de begge hadde lagt et hektisk og langt arbeidsliv bak seg. I stedet fikk Svanhild en alvorlig sykdom. Hun trenger hjelp til alt, og David tilpasser livet og hverdagen etter hennes behov.

 – Urettferdig, sier han om konas sykdom. Samtidig sier han også at det er en berikelse for ham å ta Svanhild med seg hjem. Der ser de på bilder av livet de har hatt. Tidlig i sykdomsforløpet leste David boka som tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen skrev da han fikk Alzheimers. «Skynd deg å elske» er tittelen.

Boka handler om å holde sammen når dagene mørkner. Det er en viktig påminnelse, for selv i våre helt alminnelige hverdagslige liv i nyanser av grått kan det være vanskelig nok å se både seg selv og de rundt seg. Enten det er familie, venner eller kolleger. Enda vanskeligere er det når det mørkner.

Livet kommer verken med best før-dato eller noen form for garanti. Hva om vi bruker jula ikke bare til å samles rundt måltider, men til å tenke over hva som virkelig betyr noe for oss – og for hverandre. Si det høyt, rekk ut ei hand og kast maska, som det heter. Det er bedre enn all verdens julegaver.

Erklærte drømmer, ønsker og behov er det beste grunnlaget for starten på det livet en virkelig vil ha. Lev det nå.

Med ønske om ei riktig god jul.

Powered by Labrador CMS