Eivind Langseth er banksjef for Sparebank 1 SMN i Røros og Holtålen med 15 års erfaring som rådgiver innenfor bank og forsikring. Foto: Marit Langseth
Eivind Langseth er banksjef for Sparebank 1 SMN i Røros og Holtålen med 15 års erfaring som rådgiver innenfor bank og forsikring. Foto: Marit Langseth

Nye pensjonsregler – flere muligheter

Eivind Langseth skriver om de nye pensjonsreglene og gir tips til pensjonssparing i privatøkonomi-spalten.

Publisert Sist oppdatert

Fra 2021 vil 1,5 millioner nordmenn få sin egen pensjonskonto hvor pensjonsopptjening fra tidligere jobber og nåværende jobb samles på ett sted. Stortinget vedtok dette gjennom endringer i innskuddspensjonsloven og gjelder for ansatte i private bedrifter som har innskuddspensjon. All pensjonsopptjening samles automatisk i den pensjonsleverandøren som din nåværende arbeidsgiver har valgt, men du kan reservere deg mot denne flyttingen. I endringen har man også fjernet kravet om at man må jobbe i 12 måneder, så nå får man med seg all pensjonssparing, uavhengig av lengde på arbeidsforhold.

Poenget med en slik endring i innskuddspensjonsloven er at man skal redusere gebyrene som belastes pensjonssparingen slik at man oppnår høyere pensjon ved pensjonsalder. Jo lavere gebyrer man har, jo mer blir igjen til pensjon. Samtidig vil man med en slik sammenslåing få en mye bedre oversikt over sin pensjon.

Automatisk sammenslåing av pensjon gjelder ikke for alle. De som i dag ikke har en arbeidsgiver som sparer i innskuddspensjon vil ikke få sammenslått sine pensjonskapitalbevis. Derfor er det viktig at alle som har et pensjonskapitalbevis, men som ikke er ansatt i en privat bedrift med innskuddspensjon tar et aktivt grep for å velge en pensjonsleverandør som ikke har høye gebyrer og slå sammen alle pensjonskapitalbevisene så man har så lave kostnader som mulig. De som må gjøre egne grep for å endre på pensjonskapitalbevisene sine er de som har jobbet i en privat bedrift, men som i dag jobber i det offentlige, er arbeidsledig eller de som har flyttet til utlandet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud. Se alle abonnementer her.

Digital
1 måned

120,-

KJØP

Digital
3 måneder

450,-

KJØP

Komplett
1 år

1500,-

KJØP

Powered by Labrador CMS