Sigrun Selboe skriver om mai, vår og frihet denne uka.
Sigrun Selboe skriver om mai, vår og frihet denne uka.

Frihet i mai

– Frihet er et gode vi ikke skal ta for gitt. Vi bør til og med gjøre det vi kan for at alle skal få, skriver Sigrun Selboe i «Det gode liv».

Publisert Sist oppdatert

Mai er like rundt hjørnet. Mai med fridager, nasjonaldag, lauvsprett, badeliv for de hardeste og snøfrie turstier for alle. Det er mye å glede seg over, og mye å glede seg til. Og det i den lyseste, mest optimistiske tida. Mai er rett og slett en genial måned.

For oss som bor på fjellet og er glad i å være ute, er dette den mest kaotiske tida i vindfanget. Der henger nå jakker for alle årstider. Gulvet er fullt av skisko, vintersko, støvletter, gummistøvler, tursko og joggesko. Og selvfølgelig en kurv full av luer, votter og skjerf til all slags bruk. Nå skal jeg ikke påstå at det ikke er rotete i gangen min hele året, for det er det, men i det minste rydder jeg bort skiskoene en periode fra juni til oktober. Jeg klager ikke, altså, tvert imot er dette noe av det jeg liker med å bo på Røros: Vi har mye vær, og opplever stor variasjon innenfor hver årstid.

Nå er vi midt i det som mange kaller vår. Jeg er jo et novemberbarn, og trives i de tunge, mørke månedene. Men jeg skal innrømme at jeg er svak for mai også. Langhelger med fri fra jobb og skole er deilig. Og det føles på en måte så fortjent, som en belønning for å ha holdt ut en lang, mørk vinter. Endringene i vær og føre gjør meg også glad. Selv om skiføret varer lenge her, kommer de nådeløse varmegradene og ødelegger det. I stedet får vi bare veier, og etter hvert blir det bart i terrenget. Skiturer er fint, men på barmark er ikke smøretabber et tema.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud. Se alle abonnementer her.

Digital
1 måned

120,-

KJØP

Digital
3 måneder

450,-

KJØP

Komplett
1 år

1500,-

KJØP

Powered by Labrador CMS