ANNONSE

Cyberkriminelle retter oppmerksomheten mot bønder: Tips for å sikre seg

Det har lenge vært kjent at man må beskytte seg på nettet, men cyberkriminelle forsøker alltid å ligge ett skritt foran resten av oss. 

I jakten på nye ofre søker de høyt og lavt, og nå har de rettet oppmerksomheten sin mot den stadig økende digitaliseringen av landbruket vårt. Det er ikke bare smarttelefoner og nettbrett som kan utsettes for angrep. Tvert imot kan alle enheter med en internettforbindelse benyttes som en inngang til nettverket ditt. For bønder, som blir stadig mer avhengige av forskjellige maskiner og utstyr, kan dette by på en rekke utfordringer. Derfor er det viktig å vite hvordan man skal beskytte seg, noe vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

Hva ser cyberkriminelle etter?

Cyberkriminelle kommer i ulike varianter, men felles for dem er målet om å oppnå økonomisk vinning på én eller annen måte. Det kan være jakten på sensitiv informasjon som kan selges, eller utpressing ved å låse kritisk informasjon. Sistnevnte er ofte det mest aktuelle for bønder i dag.

Såkalt ransomware kan få tilgang til sensitivt utstyr på gårdene og tvinge eieren til å betale løsepenger for å få tilgang igjen. Dette kan virke som noe man bare trenger å bekymre seg over i store selskaper, men både private hjem og bondegårder kan være like gode mål for cyberkriminelle. Det fører oss til neste spørsmål, nemlig hva kan man gjøre for å beskytte seg?

Slik beskytter du deg mot cyberkriminelle

En gård består gjerne av utallige driftsanlegg, og mange av disse har både nettverk og ulike enheter koblet til nettverkene. Det kan være alt fra overvåkningskameraer og smarte sensorer, til kjøleskap, TV-er og støvsugere. Jo flere enheter man har koblet til nettverket sitt, desto flere potensielle innganger har kriminelle.

Det er viktig at man tar digital sikkerhet på alvor. Her har vi laget en liten liste med tips og grep du kan ta for å beskytte deg best mulig.

Hold alle enheter oppdatert

Det høres kanskje ut som en slitsom jobb, men å holde alle enheter oppdatert med den nyeste programvaren er et must for å beskytte deg. På denne måten kan du sikre at nye patcher og sikkerhetsoppdateringer er tilgjengelige på enhetene dine. Cyberkriminelle benytter seg gjerne av kjente svakheter i programvaren, så ikke inviter dem inn gjennom en åpen dør.

Benytt en VPN

Et annet tiltak du kan gjøre er å aktivere en VPN. Dette er et enkelt verktøy som kan benyttes på de fleste enheter – eller direkte til ruteren din. VPN-er fungerer ved at det opprettes en kryptert tunnel mellom enheten din og en ekstern server. Deretter går informasjonen videre til nettsiden eller tjenesten du bruker. Mottakeren vil bare se informasjonen fra den eksterne serveren. Dette gjør det vanskeligere for hackere å fange opp informasjonen din, samt å spore den tilbake til deg.

Begrens nettverket ditt

I mange tilfeller kan det være lurt å begrense nettverket sitt. Dersom du har utstyr som er avhengig av tilgang til internett, kan det være lurt å kjøre flere ulike nettverk. Da kan du eksempelvis ha et WiFi for utstyret – og ett som familien bruker til å surfe på nett. Du kan også velge å sette opp et eget nettverk for gjester, slik at du ikke trenger å gi dem direkte tilgang til nettverket ditt.

Ha backup tilgjengelig

Dersom du har sensitiv informasjon eller data som kreves for å drive gården, må du sørge for gode rutiner på backup. Ta backup med jevne mellomrom og ha dette lagret på en enhet som er separat fra nettverket. Dersom det lar seg gjøre, bør det ligge på en harddisk som ikke er koblet til noen enhet, slik at du unngår at den blir infisert ved et angrep.

Oppsummering

Digitalisering byr på mange muligheter, men også på hodebry for mange. Nå har cyberkriminelle for alvor satt søkelyset på landbruket, noe som betyr økt risiko for digitale angrep også for bønder. Særlig ransomware er aktuelt, da dette kan stenge nettet og kritisk utstyr på gården. Derfor er det viktig å ta tilstrekkelige grep for å sikre seg, slik vi har sett på i denne artikkelen.

Powered by Labrador CMS