Bodil Morken er Årets hverdagshelt!

– Jeg er ikke alene om det her

TAKKET: Bodil Morken (t.v) hadde med seg lillesøstera Jorun Morken til prisoverrekkelsen. – Hun er min lysbue i mørket og hånd i stormen, sa hun og takket søstera og familien.

En rørt, ydmyk og overrasket Bodil Morken mottok hederspris for sitt frivillige arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Latteren satt løst da Bodil Morken ble ropt opp på scena i Olavshallen fredag kveld. Noen tårer ble det også. 

Overrasket. Mildt sagt

Da hun hørte navnet sitt ble det en litt lang og vanskelig vei å gå, for det kom veldig uventet på henne. Sjøl var hun var så sikker på at sykehusklovn Frode Eggen skulle få prisen at hun ikke en gang hadde tenkt et øyeblikk på noen takketale.

– Jeg har da ikke forberedt noen tale, sa hun fra scenen.

Morken ville takke alle de rundt seg, i hele bygda som står sammen med henne, men hun ble så rørt at hun nesten ikke klarte å si et ord.

Bodil hadde med seg lillesøstera på overrekkelsen og etter å ha fått igjen pusten, og erkjent at hun trengte en røyk, ville hun takke familien og søstera også.

– Hun er min lysbue i mørket og hånd i stormen, sa Bodil, tydelig preget av glede og sterke følelser.

INGEN TALE: – Jeg har da ikke forberedt noen tale jeg, sa Bodil fra scena og fikk massiv applaus i retur fra en fullsatt Olavshall.

Begrunnelsen

«Norge er helt avhengig av frivillig innsats, både i hverdagen og når krisealarmen går. Førtifemåringen sto frem i offentligheten for alvor som leder av omsorgsgruppa i Ålen sanitetsforening under en flere dagers leteaksjon høsten 2022. Initiativtaker til Gjenbruksloftet i Ålen, der alt er gratis. Ukrainere og andre strømmer til hver åpningsdag (tirsdager og fredager). Hun er sentral i organisasjonen «En hjelpende hånd i fjellregionen». Bodil steppet inn for å bidra til å berge Osbrakka, et kulturminne etter gruvedrifta i Ålen. Hun er også frivillig journalist i Bygdabladet for Ålen og Hessdalen».

BODIL: Selv om det var Bodil som ble hedret, var det viktig for henne å takke bygda og familen. – Jeg står ikke alene, sa hun.

Bodils presentasjon

Bodil Morken er kjent for de fleste i vårt distrikt, men la oss oppsummere litt. Morken var med og startet Gjenbruksloftet. Et sted for bytting av alle slags ting, klær og sko. Hun er leder i omsorgsberedsskapsgruppa i Ålen sanitetsforening som for tida jobber med å registrere hjertestartere i kommunen. 

Bodil er også styremedlem i organisasjonen En hjelpende hånd i fjellregionen, som vi kjenner godt til. Hun bidrar også i Osabrakkas venner og i Bygdabladet.

Adresseavisen legger generelt an til en ganske hektisk, men også svært positiv tone i sin presentasjon av Morken. De løfter fram flere gode Morken-sitat i den sammenheng. Blant annet fra da hun ble spurt om å bidra frivillig under valget i høst.

– Jeg sa at jeg var opptatt med å gå tur med enhjørningen min, for jeg trodde de tulla.

Bodil har ofte en god replikk på lur.

De andre finalistene

Alle finalistene i Årets hverdagshelt er finalister nettopp for sitt engasjement for sitt lokalmiljø og for sine medmennesker. 

Anne Ovidie Hagerup Grande gaard - for sitt sosiale engasjement og åpenhet i eget hjem. 

Hege Gundersen og den frivillige organisasjonen Varme masker. De strikker varme klær som ikke klør til bittesmå  nyfødte.

Lucas Haagensen - for sin helt konkrete og overveldende innsats under årets rosa sløyfe-aksjon.

Frode Eggen - for sin rolle som sykehusklovnen Smække.

Prisen

Prisen Årets hverdagshelt deles ut en gang i året, samtidig med prisen Årets Trønder. Årets hverdagshelt ble delt ut første gang i i 2020.

– Prisene er en fantastisk mulighet til å løfte frem og gjøre stas på folk som har markert seg på ulike måter i året som har gått, sier Kirsti Husby, sjefredaktør i Adresseavisen.

Hun er sikker på at det er mange helter der ute som offentligheten aldri har hørt om, men som betyr mye for de rundt seg.

Det er Adresseavisen og NRK som sammen står for kåringa og som velger ut en vinner. 

Prisen Årets hverdagshelt deles ut til en person som har gjort noe langt utover det man kan forvente for andre eller som har fått til noe av stor betydning i sitt lokalmiljø. Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Alle kan sende inn forslag til prisvinnere, deretter er det en jury som plukker ut fem finalister og til slutt er det befolkninga som stemmer fram en vinner. 

I år kom det inn 210 forslag til Årets hverdagshelt, av disse ble altså fem plukket ut som finalister.

Powered by Labrador CMS