– Lite hensiktsmessig å sette fokus på belysningen i en periode som på alle måter er unntaket fra regelen

Margit Wintervold, den gangen belysninga til Trygstad var tent. Foto: Marit Langseth.
Margit Wintervold, den gangen belysninga til Trygstad var tent. Foto: Marit Langseth.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

En god skiltplan som regulerer blant annet skilting og belysning er nødvendig i verdensarven Røros. Det kan bidra til å gjøre hele uttrykket av sentrum ryddigere og renere. Samtidig er det også viktig å se på hvordan skiltreglene skal fungere og håndheves i praksis. 

Spørsmålet er om kommunen bidrar til et levende sentrum med næringsliv og trivsel ved å slå av lyset i ei mørk førjulstid. Selv bor og jobber jeg i sentrum, og det er noe jeg har valgt fordi Røros er et levende sentrum med små og store opplevelser og butikker, og ikke et godt bevart museum. Det siste er det ingen som tjener godt av, hverken folk eller hus. Hus trenger folk, og folk trenger hus. 

I sitt svar til Fjell-Ljom skriver kommunen: De nye bestemmelsene for skilting og belysning er nettopp trådt i kraft. Røros kommune er i ferd med å implementere de nye reglene i den daglige forvaltningen. Julebelysning er noe av det kommunen først har satt fokus på.

Det er lite hensiktsmessig å sette fokus på belysningen i en periode som på alle måter er unntaket fra regelen. Alle vet at det pyntes med mer lys enn vanlig når det er jul. Kommunen bør heller se på det som en mulighet til å legge til et felt i områdeplanen som handler om jul i og med at det er en viktig periode for næringslivet på Røros. Og Røros markedsfører seg stolt, både nasjonalt og internasjonalt, som en av de koseligste juledestinasjonene i Norge. Hvordan kan vi opprettholde det når lys er det største virkemiddelet for å skape stemning?

Kommunens nylige håndtering av bestemmelsene for skilting og belysning er et godt eksempel på at det bør komme en revidert versjon av skiltbestemmelsene som gjør det nettopp attraktivt for folk å bo og drive i sentrum. Hele formålet med reguleringsplanen er at Røros sentrum skal være et godt og attraktivt sted å bo og å drive næring, skriver kommunen på side fem i Områdeplan for Røros sentrum. Og det er fint så lenge det også gis rom for tilbakemeldinger fra de som bor og jobber her. 

Det som kan synes som en vilkårlig lyseslukking i høysesongen, bidrar til forvirring og usikkerhet hos næringslivet om hva som er tillatt og ikke. Og å bestemme hvordan folk skal pynte hjemmene sine til jul, er neppe et positivt bidrag til å fylle 111 tomme boliger på Røros.

Powered by Labrador CMS