Verning med vett:
– Det beste vernet av hus oppnås ved at husene er i bruk

RØROS SENTRUM: Et krevende område å utvikle samtidig som verdensarven skal ivaretas.

Atle Fæmundshytten (Sp) forklarer hva han mener er sunt bondevett vedrørende utvikling av Røros sentrum i dette leserbrevet.

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Ettersom jeg stiller til valg på lista til Senterpartiet, så er jeg selvfølgelig opptatt av at samfunnet er styret av godt gammeldags bondevett. I dagens samfunnsdebatt er vi alle opptatt av at bosetting i sentrum er positivt både for Røros samfunn og et levende sentrum. Jeg er også opptatt av dette.

Vi snakker aktivt om transformasjon om områder av Røros sentrum. Her er selvfølgelig Tollef Bredalsvei og den vestre delen av Bergstaden den som er mest på kartet. Vi har derimot et mye mer sentralt område som vi burde konsentrert oss like mye om, og det er Tuftaområdet. Denne sentrale delen av Røros, som burde både vært en frilunge og for eksempel markedsområde, blir stadig glemt. Hvis vi her kunne fjernet de siste restene fra krigens dager og samtidig har lagt til rette for næringsliv i disse områdene, kunne vi fått en liten bydel som kunne yret med kreativitet, restaurant, leiligheter og handel.

Overskriften «verning med vett» er også ment som en kritikk mot våre vernebetingelser, eller tolkingen av disse. Med tanker om en styrking av dagens boplikt, bør vi gjør oss noen tanker. Hvis vi ønsker at folk – og helst unge med barn – skal bosette seg og leve/overleve i sentrum, må vi tilrettelegge for at dette skal bli mulig. Dette krever at de til dels rigide verneregler i sentrum blir håndhevet på en annen måte. Dagens energipriser krever faktisk at etterisolering og skiftning til mere energieffektive vinduer, er påkrevet. Dette vil være en forbedring for miljø og klima. Jeg mener at vi på Røros må være mer opptatt av å beholde et synlig bomiljø med folk og troverdige bygninger istedenfor et dødt museumsområde. Jeg er sterkt opptatt av at Røros skal vernes og beholde sin status som verdensarv, men jeg tror det beste vernet av hus oppnås ved at husene er i bruk, og dette krever litt tilpassing.

Atle Fæmundshytten
4. kandidat for Røros Senterparti

Powered by Labrador CMS