Vant kulturprisen:

– Hans formidling av fjellnaturen er enestående

PRISVINNEREN: Den anerkjente naturfotografen Arne A. Tønset.

Formannskapet i Røros kommune vedtok torsdag 21. november at årets kulturpris tildeles Arne A. Tønset.

Publisert Sist oppdatert

Røros kommune skriver i en pressemelding at hovedbegrunnelsen for at Arne A. Tønset mottar kulturprisen, er at han gjennom hele sitt liv har vært opptatt av fotografering og naturformidling, og har bidratt sterkt til å gjøre naturen i Rørostraktene kjent og verdsatt.

– Hans formidling av fjellnaturen er enestående, og hans uhøytidelige fortellerstil og varme humor har gledet mange, skriver kommunen i begrunnelsen for prisen.

 Kulturprisen kan deles ut til personer, lag eller foreninger som har gjort en aktiv innsats for å styrke kulturlivet innen kommunen eller som har bidratt til å gjøre Rørosbygdene kjent utover landet på det kulturelle plan.

Har bidratt sterkt

Arne A. Tønset ble født i 1948, og vokste opp på Røros. Han har, bortsett fra noen år under skolegang, hatt hele sitt yrkesaktive og kunstneriske liv her.

– Det er ikke mange som har fotografert dyr og fugler, landskap, skiftende årstider, jakt, rekker med hester og lasskjørere i vinterstorm eller fiske og fjellturer i Rørosnaturen slik Arne har gjort, skriver kommunen videre.

Tønset har stor forståelse og respekt for all natur, og hans gode holdninger til små og store medskapninger er forbilledlig, understreker kommunen.

– Tønset er en våken naturobservatør og en fremragende fotograf som fortjener anerkjennelse etter mange år der han raust, og ofte uten form for vederlag, har formidlet natur gjennom sin store fotokunst.

Naturformidling

Kommunen skriver at Arne A. Tønset har gjennom flere tiår reist vidt med sine fotoforedrag. 

– Han har vært innom de fleste samfunnshus i vår kommune og samtlige nabokommuner, i tillegg til at han har formidlet sine fotoserier en rekke steder i Gauldalen og Østerdalen og på steder som Oppdal, Romsdal, Fosen og Rørvik. 

Foreninger som LHL, Rørosforeningene i Oslo og Trondheim, pensjonistforeninger og fotoklubber er andre som har hatt glede av hans presentasjoner. 

– Gjennom mange år har Arne holdt bildeforedrag i svenske bygder i Härjedalen og i Jämtland, og det er også på svensk side at han har gjennomført sine enestående fotograferinger av bjørn, skriver kommunen videre i pressemeldingen.

Dagens Arne

Tønset har hatt egne fotoutstillinger, og deltatt på utstillinger i regi av andre. Han har bidratt i flere publikasjoner for store og små både lokalt, regionalt og nasjonalt. Han har også holdt ukeskurs i fotografering for ungdomsskoleelever. Bildene hans er å finne i offentlige bygninger og en rekke bedrifter, så vel som i mange private hjem.

Kommunen sier til slutt at formidling av bilder skjer nå i stor skala gjennom digitale kanaler. 

– Hver morgen legger Arne ut et nytt bilde og en liten tekst på Facebook. Mange begynner dagen med å klikke seg inn for å se dagens “Arne-bilde”. Tekstene hans er ofte humoristiske, men under ligger det en forståelse av at naturen er en umistelig verdi.

– Røros kommune gratulerer Arne A. Tønset med velfortjent kulturpris!

Powered by Labrador CMS