BRUK STEMMERETTEN: – Ofte er det små marginer som avgjør hvem som kommer til makta, og din stemme kan være avgjørende, særlig i lokalvalg, skriver vi på lederplass denne uka.
BRUK STEMMERETTEN: – Ofte er det små marginer som avgjør hvem som kommer til makta, og din stemme kan være avgjørende, særlig i lokalvalg, skriver vi på lederplass denne uka.

Derfor MÅ du bruke stemmeretten

FJELL-LJOM MENER: Politikken som føres etter kommunestyre- og fylkestingsvalget mandag vil gripe inn i hverdagen til oss alle. Derfor må du bruke stemmeretten.

Ved forrige lokalvalg i 2019 var frammøteprosenten på 80 i Holtålen og 73,4 i Røros. I år bør den bli 100. Valgdeltakelsen ved lokalvalg er normalt lavere enn ved stortingsvalg. Slik har det også vært i Røros og Holtålen. Men lokalvalget handler om de nære sakene som barnehage, skole, helse og omsorg, kommunale avgifter, arealbruk og så videre. Disse sakene har direkte påvirkning på våre liv. 

I flere uker har vi i Fjell-Ljom presentert førstekandidatene til partiene, og vi har invitert til valgutspørringer. Det slår oss at kandidatene lokalt i stor grad er enige i mange saker sjøl om det ideologisk er store forskjeller. Derfor burde både politikerne og mediene vært flinkere til å få fram forskjellene. Det ville gjøre det enklere for oss alle å ta et valg mandag. 

Både i Røros og Holtålen går det mot spennende valg. I Røros kommune er det mer forutsigbart enn i Holtålen om hvem som kommer til makta. I Holtålen kan det bli en reell kamp om ordførerklubba. Må sittende ordfører Arve Hitterdal (FH) gi fra seg ordførerjobben til Jan Arild Sivertsgård (Ap)? Eller vil gammelordfører Jan Håvard Refsethås (Sp) gjøre comeback? Spørsmålene er mange, og ved å stemme mandag, kan du påvirke både ordførervalget og hvordan hverdagen blir de neste åra. Hvordan det går, får du vite på fjell-ljom.no mandag kveld. Vi holder deg oppdatert med resultater og kommentarer.

Det olympiske mottoet «det viktigste er ikke å vinne, men å delta» fra sommer-OL i London i 1908 gjelder fortsatt. Overført til valget mandag er det mange politikere som gjerne vil vinne, men for oss andre er det aller viktigste å delta. Vi oppfordrer alle, og særlig unge, til å komme seg ut av sofaen. Det holder ikke å engasjere seg på sosiale medier og kaste dritt når man ikke er enige med politikerne. Demokratiet er under press, og lav valgdeltakelse kan svekke demokratiet også lokalt. Demokratiet er en plante som krever stell og oppmerksomhet. 

Det er lett å ta stemmeretten for gitt. Og det kan være lett å tenke at din stemme ikke betyr noe fra eller til. Men ofte er det små marginer som avgjør hvem som kommer til makta, og din stemme kan være avgjørende. Særlig i lokalvalg.

Powered by Labrador CMS