Fra Røros til Detroit: 

Tabita skal dirigere i en av USAs beste konsertsaler

TIL USA: Tabita Berglund bor på Flanderborg. Nå blir hun den første gjestedirigenten for Detroit Symphony Orchestra.

Den Rørosbosatte dirigenten Tabita Berglund er utnevnt som første gjestedirigent for Detroit Symphony Orchestra, et av de høyest rangerte orkestrene i USA. 

Publisert

– En merkedag for norsk musikkliv, sier Leif Ove Andsnes.

Han er en av Berglunds mangeårige samarbeidspartnere. 

Tabita Berglund har blitt utnevnt som første gjestedirigent for Detroit Symphony Orchestra(DSO). 

Det kommer fram i en pressemelding fra Kulturmeglerne.

– Jeg har spilt en del med DSO og har flere veldig gode minner fra konserter i Detroits glimrende Orchestra hall, en av USAs beste konsertsaler. DSO er et orkester på høyt nivå i amerikansk og internasjonal sammenheng, og det blir veldig spennende å se hva Tabita kan utvikle der borte, sier Andsnes.

Engasjementet som første gjestedirigent varer i fire år med start i oktober 2024. Kontakten var umiddelbart god da Berglund dirigerte orkesteret for første gang i januar 2023. President og administrerende direktør i DSO, Erik Rönmark, sier om utnevnelsen:

– Vi er beæret over å kunne ønske Tabita velkommen til oss. Fra det øyeblikket hun gikk opp på podiet var det en helt spesiell kjemi mellom henne og musikerne våre som førte til enestående musisering. Tabitas talent og magnetiske energi gir oss muligheten til å utforske nye musikalske verdener.

Berglund vil dirigere DSO flere uker hver sesong. Det første programmet består av den amerikanske premieren av Anna Clynes fiolinkonsert Time and Tides med den finske fiolinisten Pekka Kuusisto, Four Sea Interludes av Britten og Lemminkäinen suite av Sibelius. I mars 2025 dirigerer hun Beethovens 5. pianokonsert med Cédric Tiberghien og Bilder fra en utstilling av Mussorgskij. 

– Første gang jeg jobbet med orkesteret slo det meg at dette er et orkester som vet at musikk er viktig. Deres ambisjon om å utgjøre en forskjell for folk gjennom musikalske prestasjoner harmonerer godt med min egen tro på musikkens evne til menneskelig forandring. Jeg er stolt over å bli en del av det kunstneriske laget i DSO, sier Berglund.

Tabita Berglund er hyllet som «en av Europas mest lovende dirigenter» (Helsingin Sanomat). Hun har gjort det bra siden debuten med Kringkastingsorkesteret i 2019 og høster lovord for sin levende og karismatiske stil som inspirerer til «eksepsjonell musisering» (The Arts Desk). Berglund har siden 2021 vært første gjestedirigent i Kristiansand Symfoniorkester. Berglund mottok Gstaad dirigentakademis Neeme Järvi-pris i 2018 og Statens kunstnerstipend for 2020-2022. 

Powered by Labrador CMS