Joli kjem

Sokneprest Harald Hauge.
Publisert

I dag, torsdag 11. januar, er attende dag jul. Noen venter kanskje på at Tjuendedags-Knut skal komme og rydde jula ut, mens mange andre nok har ryddet både tre og julelys allerede. Jeg kjenner riktignok en som insisterer på å holde jul helt til førtiendedagen, altså Kyndelsmesse 2. februar, men han tilhører det marginale mindretall i akkurat det spørsmålet.

Et vel så viktig spørsmål som hvor lenge jula varer, er spørsmålet om hva jula innebærer. Denne jula har vi enda en gang sunget sammen med englene om fred på jorden. Samtidig har dødstallene på Gazastripen passert tjue tusen. I Jemen fortsetter krigen som har krevd tre hundre og sytti tusen liv. Ukrainas hardt prøvede folk ser heller ikke ut til å få fred.

Hjemme i stereobenken har jeg en CD utgitt i 1992 som jeg finner fram igjen hver eneste jul. Innspillingen finnes på Spotify også, men jula er tid for tradisjoner, og for meg hører det liksom med, dette, at jeg skal finne fram det fysiske plateomslaget og sette den digitale lagringsenheten i CD-spilleren. Når Sondre Bratland synger jula inn i stua, da er høytiden endelig i gang for min del.

Rosa frå Betlehem heter innspillingen. Den ble gjort i Fødselskirken i Betlehem i mai 1992, under ledelse av Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted. Musikerne Iver Kleive og Knut Reiersrud spiller sammen med Paolo Vinaccia og Suheil Khoury, og underveis høres også et palestinsk barnekor fra Popular Art Center i Ramallah. Da er vi ganske nær englesangen, tror jeg.

Ett av de sterkeste sporene på plata heter «Joli kjem». Melodien er en palestinsk folketone, og teksten er Hillestads gjendiktning av en palestinsk juletekst. Den lyder slik:

Joli kjem når blomar gror
opp frå krigens brende jord.
Joli kjem som mogen frukt
når me jagar hat på flukt.

Joli kjem som tre or frø
når me deler vatn og brød.
Då i fredens kvite natt
høyrer hyrding songen att.

Joli gjer ein ørken grøn
når me byter hemn med bøn.
Då når kjærleikstankar kjem
syng dei ivi Betlehem.

Joli kjem som busk frå grus
når me deler land og hus.
Når me tek ein bror i famn
lovsyng englar Jesu namn.

Powered by Labrador CMS