Annonsering  |  Abonnement  |  Om oss  |  Vår historie  |  Kontakt oss  |  Linker
Lokalavisa for Røros i 131 år. 1886 - 2017
Torsdag 16. november
 
Kjøp e-avis
Bestille abonnement?

Velg abonnementstype:

Jeg ønsker også abonnement på e-avis (kr 150,–)
Navn:

Adresse:

Postnr.:  Sted:

Telefon/e-post:

Send faktura til annen adresse (f. eks for gave)

 

16. november
2. november
Tidligere utgaver
Hent artikkelliste fra arkivet...
 
Søk i Fjell-Ljoms nyhetsarkiv:
 
Rrosrein med flere bein st p
Magne Eggen Haugom og Eva Nordfjell foran detr nye nedslkjringsanalegget deres p Haga'a.

Rrosrein p Haga'a har tatt i bruk sitt nye nedskjrinsanlegg. Enkelte smting str fortsatt igjen fr det er full ferdig, men anlegget p rundt 300 kvm og til en pris p fire millioner kroner, er alt operativt og de frste produktene ferdig pakket og klar for salg.

Tekst og foto: Jon Hsien

Rrosrein har lenge hatt et nske om kunne foredle slakt fra egen rein til bruk i forbindelse med servering i sin egen getie, Hagakoia. Etterhvert har planene lagt p seg og p vrparten i fjor begynte ombygging av den gamle driftsbygningen p grden og et nytt pbygg i to etasjer. I forrige uke var alt klart til ta imot den frste slakten, i lokaler som omfatter et stort arbeidsrom for sjlve nedskjringen av slaktet, fryserom og diverse kjlerom, pakkerom, lagerrom, vaskerom, butikk, storkjkkken, pauserom og etterhvert muligheter for innrede en liten leilighet i andre etasje.
600 dyr
Nr anlegget er oppe og gr for fullt, vil det ha en kapasitet p rundt 600 dyr eller 12 tonn kjtt i ret. Dyrene kommer fra familiens egne flokker og blir tilpasset det antallet som det er forsvarlig slakte hvert r. Dyrene blir slaktet ved Stensaas Reinsdyrslakteri, mens all nedskjring og behandlingen av kjttet skjer p Haga. I frste omgang statses det p rene kjttprodukter som skal brukes i forbindelse med servering i Hagakoia og selges enten direkte fra anlegget, eller via Rrosmat. Etterhvert vil det ogs komme egne utvildete spesialprpdukter ava malt khjtt, ike minst plser. I flrste omgang er det snakk om en prvepfuksjo for finne fram til egnede blamdinger og sametninger, men mlet er at ogs disse produktene skal ut p makedet etterhvert.
Eva Nordfjell i Rrosrein forteller at arbeidet i nedskjringsanlegget og drifta av Hagakoia skal vre en heltids arbeidsplass for henne. I tillegg blir det snakk om flere deltidsansatte i sesongen. En mann er alt i arbeid med nedskjrnga i tilllegg til Eva. Det er Lalla Rensberg.Dessuten er nok en person under opplring og nr anlegget er i full produksjon kan det sysselsette opp til fem personer i sesongen som varer fra siste halvdel av oktober og til februar/mars.
Familiebedrift
Rrsosrein er en ren familiebedrift med eketapret Eva Nordfjjell og Magne Eggen Haugom sammen med Evas bor Knut Trresdal. I tillegg til arbeidet med hver sine flokker, har de ogs delt p arbeidet i Rrosrein. Alle er med p alt, men Eva tar seg spesielt av papirarbeidet, Magne er selgeren og Knut har hatt mye av det praktiske arbeidet bygggingen av det nye anlegget.
Men uten god hjelp av resten av familien hadde ikke dette gtt. Det er er stort prosjekt og vi vet ikke helt hvor vi lander enn, sier Nordfjell, men har stor tro p at det er et marked for tilbudet og produktene fra Rrosrein.
Drifta av Hagakoia og tilbudet med reinskjring p jordene rundt koia har etterhvert ftt et solid grunnlag med kende ettersprsel. I tilllegg til serveringen i koia er den ogs et sted der familien fr anledning til fortelle om den srsamiske kulturen. Med en egen produksjonsavdeling der de ogs kan tilby enda flere tradisjonelle matretter, har de etterhvert skapt et betydningsfullt senter for presentasjon av srsamenes liv og historie p Rrosvidda.



© Alle rettigheter reservert Fjell-Ljom og AS Avisdrift.
Enhver kopiering av innholdet på disse sidene skal avtales med rettighetshaver.
Webutgaven publiseres av avisas redaksjon i system levert av Maxus Media